Home Algemeen Het opvangen van regenwater in Nederland

Het opvangen van regenwater in Nederland

0
Het opvangen van regenwater in Nederland

In de nattere Nederlandse maanden komt het vaak voor dat er veel neerslag valt in een zeer korte tijd. Soms wordt het riool overbelast en kan deze al het regenwater niet (snel genoeg) opvangen. Dit levert veel hinder op. Bijvoorbeeld in het verkeer. Soms staan er hele snelwegen langere tijd onder water. Om het riool te ontlasten zijn er handige hulpmiddelen uitgevonden. Eén daarvan zijn infiltratiekratten!

Handige hulpmiddelen

De infiltratiekratten bestaan uit pvc-kratten met een omwikkeling van waterdoorlatend filterdoek. De krat heeft zowel een berging- als infiltratiefunctie. Door deze kratten te plaatsen op slimme plekken, worden meerdere ecologische problemen tegengegaan. Denk bijvoorbeeld aan de overstroming van rivieren of snelwegen. Maar ook kun je deze kratten plaatsen in je tuin of in het park. Je wilt immers voorkomen dat deze onder water komen te staan. Je hebt verschillende typen kratten. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van de capaciteit die hij moet leveren en bijvoorbeeld hoe zwaar het verkeer is dat er overheen moet rijden.

Hoe werken infiltratiekratten?

Bij een infiltratiesysteem in eigen tuin stroomt het regenwater vanaf lijngoten of dakgoten naar de infiltratiekrat. De krat wordt in een waterdoorlatende zandlaag onder de grond geplaatst. De infiltratiekrat loopt tijdens een regenbui vol met water. Al het water in de krat vloeit door het doek de omliggende zandlagen in en wordt hier opgenomen. 

Per vierkante meter is 30 liter infiltratiecapaciteit nodig. Vermenigvuldig daarom het totale dakoppervlakte en straatwerk met 30 om te weten te komen hoeveel capaciteit je nodig hebt. Verdeel de totaal benodigde buffercapaciteit eventueel over meerdere infiltratiekratten. De kratten dienen in een tuin op 20 tot 40 centimeter diepte geplaatst te worden. Onder lichter autoverkeer op 80 centimeter. Is er sprake van zwaarder verkeer door bijvoorbeeld vrachtauto’s, dan wordt aangeraden de kratten minstens 1 meter diep te plaatsen. 

De kratten werken het meest optimaal in een zandgrond en wanneer ze geplaatst worden boven het grondwaterniveau. De verscheidenheid aan infiltratiekratten is groot. Zo is er altijd wel een krat voor ieder doeleinde. 

Hoe komt het water bij de kratten terecht?

Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van drainage. Draineren is een ondergrondse manier van afwatering. Hierdoor blijft water niet langer aan de oppervlakte staan. Bij drainage voert de drainagebuis het grondwater af naar een waterafvoer. Dit systeem kun je op meerdere plekken toepassen. Bijvoorbeeld in een pand, tuin, terras of zelfs bij een grote akker. 

Een effectief drainagesysteem bestaat uit zo lang mogelijke drainagebuizen. Deze zijn met elkaar verbonden door drainage hulpstukken. Een aantal verschillende toepassingen van drainage zijn: tuindrainage, ringdrainage en veld- of landbouwdrainage.