Home Reizen Hoe is de Indonesische taal ontstaan?

Hoe is de Indonesische taal ontstaan?

0
Hoe is de Indonesische taal ontstaan?

In dit artikel gaan we in op de oorsprong van de Indonesische taal of Bahasa Indonesia zoals het in het Indonesisch heet. Leuk om te weten wanneer je bijvoorbeeld een rondreis door Indonesië maakt. Het Indonesisch is nauw verbonden met het Maleis. Indonesisch is gebaseerd op het Maleis, hoewel het is geëvolueerd en een aantal unieke Indonesische kenmerken heeft aangenomen.

Er zijn ongeveer 43 miljoen moedertaalsprekers van het Indonesisch en ongeveer 155 miljoen tweede taalsprekers, voornamelijk in Indonesië, waar het de nationale taal en de enige officiële taal is.

Waarom heeft Indonesiër zoveel meer tweede taal prekers dan moedertaalsprekers? Welnu, er zijn honderden talen gesproken in Indonesië en Indonesische functies als een lingua franca tussen sprekers van verschillende talen.

Het is de taal van het onderwijs en van de media en tegenwoordig leert iedereen Indonesisch. Maar de meeste Indonesiërs spreken nog steeds een andere regionale taal als hun moedertaal. Plus, Indonesisch, de nationale taal. Hoe werd de Indonesische taal geboren?

Oorsprong van de Indonesische taal

Het Indonesisch is gebaseerd op de Maleise taal die al eeuwenlang een lingua franca is van handel en van de elite in de Maleisische archipel. Het verhaal van Indonesiër begint tijdens de koloniale periode.

In het begin van de 17e eeuw vestigde de VOC of het Nederlandse Oost-Indische bedrijf een handelspost in Batavia, de locatie van het huidige Jakarta en in de loop van de volgende drie eeuwen uitgebreid naar andere delen van het huidige Indonesië.

Het Nederlandse Oost-Indische bedrijf maakte van het Maleis het bestuurstaal van zijn handelspost. In 1799 ging het Nederlandse Oost-Indische bedrijf failliet en nam de Nederlandse regering de controle over de kolonie.

Aan het einde van de 18e eeuw was de Britse Oost-Indische Compagnie ook in de archipel aangekomen, en in 1824 verdeelde een verdrag tussen de Britten en de Nederlanders het gebied tussen de Britten naar het noorden en de Nederlanders naar het zuiden.

Invloed van de Nederlandse taal

In de Nederlandse kolonie begon de promotie van de Nederlandse taal en het Nederlandse onderwijs in beperkte mate, vooral voor de elite. Vergeleken met andere koloniale machten waren de Nederlanders niet echt geïnteresseerd in het veranderen van de cultuur van de gekoloniseerde mensen.

Hun voornaamste doel was om handel mogelijk te maken. Omdat het Maleis dus al een lingua franca was die de handel kon vergemakkelijken, was er geen reden om het Nederlands als een lingua franca te introduceren.

Het Nederlands promoot het Maleis als de taal van het onderwijs en erkent “Riau Malay”, het klassieke Maleis dat in Malakka en Johor Sultanaten wordt gesproken, als de standaardtaal. De standaardvorm van het Maleis bleef zich ontwikkelen met de overvloed aan Maleisische literatuur in de 19e eeuw en in de 20e eeuw publiceerden Maleisische taalkundigen woordenboeken en grammatica’s om de taal verder te standaardiseren en te moderniseren.

De Nederlandse taal is nooit wijdverspreid in Indonesië. In feite sprak slechts 2% van de Indonesiërs in 1940 Nederlands. Maar ook al was de rol van de Nederlandse taal zeer beperkt, een groot aantal Nederlandse leenwoorden betraden de Maleisische taal in de gebieden onder Nederlandse controle. En dit is een van de dingen die de Indonesische variëteit van het Maleis onderscheidde van andere variëteiten.

Vorig artikel Tips voor de juiste verlichting in je huis
Volgend artikel Himalaya zout in een zoutlamp, hoe zit dat?
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!