Home Huis Hoe stek je kamerplanten?

Hoe stek je kamerplanten?

0
Hoe stek je kamerplanten?

Kamerplanten zijn natuurlijk altijd een leuke toevoeging aan je huis of kamer, hoe meer hoe beter! En hoe leuk zou het nou zijn als je van je lievelingsplant er nog een zou hebben? Wij hebben goed nieuws voor je, want dit is namelijk precies wat het stekken van een plant inhoud. Wij leggen jou duidelijk in het kort uit hoe je jouw lievelings plant vermenigvuldigt in een paar korte stappen.

Stap 1: verdiep je in de kamerplant die je wilt stekken

Niet elke groene vriend is het zelfde, dit is een punt waar veel mensen zich in vergissen. Bijna elke planten soort stek je op een andere manier, dus dit is ook waarom je je graag inleest in jouw kamerplant. Er is per planten soort een klein onderscheid te maken, maar dan wil het nog steeds niet zeggen dat de zelfde groep het zelfde wordt gestekt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Planten met een stam

Deze planten hebben vaak op de stam een vertakking waar het blad aan groeit. Als je de vertakking afknipt of afsnijd bij de stam zal je de plant geen schade toe doen. Vervolgens hoef je de afgeknipte vertakking enkel in nieuwe potgrond te zetten, zo groeit deze weer vrolijk verder.

  • Planten met wortels in de lucht

Een goed voorbeeld hiervan is de Monstera, deze prachtige groene  kamerplantenplanten hebben hun wortels bloot liggen om zo water en voedingsstoffen uit de lucht. Bij deze variant is het belangrijk dat je deze aan de onderkant van de stengel af knipt, net onder de wortel.

  • Vetplanten

Bij deze soort ben je gemakkelijk en snel klaar, er is enkel 1 blaadje nodig van de plant. Je knipt of scheurt een blad af, deze plaats je vervolgens in nieuwe verse aarde. Geef hem wel een beetje de tijd, hij zal eerst moeten herstellen van de wond, vervolgens zal hij mooi door groeien.

  • Planten met fragiele wortels

Deze snijd je zo dicht mogelijk af bij de moederplant met zo veel mogelijk wortels. Om hem een goeie start te geven zet je de plant een tijdje in water om de groei van wortels te stimuleren. Als er voldoende nieuwe wortels zijn gegroeid kun je hem in verse aarde plaatsen.

Vorig artikel Hoe richt je je huis optimaal in?
Volgend artikel Het vinden van de perfecte inboedelverzekering
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!