Home Huis Hoe richt je je huis optimaal in?

Hoe richt je je huis optimaal in?

0
Hoe richt je je huis optimaal in?

Of je nu je huidige of nieuwe woning onder handen wil nemen: comfortabel en sfeervol wonen valt of staat met de inrichting. Maar waar begin je bij zo’n (her)inrichting? We helpen je op weg met zes tips, waaronder het regelen van je woonverzekering.

1. Verzeker je nieuwe spullen

Begin bij het begin: zorg dat je verzekerd te werk gaat en in ieder geval over een passende inboedelverzekering beschikt. Hiermee zijn je spullen in huis – waaronder meubels, kleding, servies én die peperdure lamp – goed verzekerd tegen schade door onder meer diefstal, brand, lekkage, rook en schroeien.

2. Plan de campagne

Breng dan in kaart wat je wil veranderen. Hou je de woonruimtes zoals ze zijn? Of is het tóch praktischer om van die donkere werkkamer een slaapkamer te maken? Van eten en werken tot ontspannen en sporten: vogel uit wat je thuis wil doen en wat de beste plek daarvoor is. Maak daarna voor jezelf inzichtelijk wat je budget is en op welke volgorde je je woning wil inrichten.

3. Meten maar

Ga dan over op het maken van een plattegrond. Zorg dat je over alle nodige afmetingen beschikt – meet niet alleen de woonruimte op, maar ook de afmetingen van alle bestaande en eventueel nieuwe meubels. Zo weet je zeker dat alles straks goed in de kamer past.

Pak daarna je laptop (of een groot vel papier) en teken de inrichting, ramen, vensterbanken, verwarmingen, en de deuren mét draairichting uit. Online vind je allerlei tools waarmee je binnen een handomdraai een plattegrond maakt.

4. Raak verlicht

Denk vervolgens na over de verlichting en maak een lichtplan, met zowel praktische als sfeervolle lichtpunten. Heb je bijvoorbeeld een extra lamp, stopcontact of elektrapunt nodig in je leeshoek? Voeg dat dan toe aan je lichtplan.

5. Klassiek of kitsch?

Landelijk, industrieel, mid-century, minimalistisch: misschien weet je als geen ander wat jouw woonstijl is. Maar geen nood als je nog in het duister tast. Via een eenvoudige online woontest weet je binnen een paar minuten waar je hart sneller van gaat kloppen.

Kijk voor inspiratie niet alleen in woonbladen maar ook op fijne woonblogs. Of zoek op Pinterest naar foto’s waar je blij van wordt en bewaar deze meteen op je moodboard. Door een moodboard te maken, breng je je favoriete stijl, kleuren en materialen in beeld – en ontdek je in één oogopslag of ze bij elkaar passen.

6. Het echte werk

Van verf tot vaas: houd je moodboard bij de hand bij elke woonkeuze die je vanaf nu maakt. Een nieuwe inrichting op de kop tikken in een woonboulevard ligt voor de hand – maar de kans om een echt pareltje op de kop te tikken is groter in de kringloop of op Marktplaats. Of upcycle dat ene leuke kastje dat op zolder staat te verstoffen. Maak het gezellig door hoekjes te creëren met planten, (geur)kaarsen, kunst of een mooi erfstuk. Een warm nest hoeft geen fortuin te kosten.

Vorig artikel Welke soort energie heb ik nodig voor een MKB?
Volgend artikel Hoe stek je kamerplanten?
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!