Home Huis 3 vloeren die goed passen in een industriële inrichting

3 vloeren die goed passen in een industriële inrichting

0
3 vloeren die goed passen in een industriële inrichting

Het gevoel van een oude fabriek. Dat is wat je je moet ervaren wanneer je in een woning met een industriële inrichting staat. Zo’n industrieel interieur is over het algemeen te herkennen aan een combinatie van donkere kleuren – zwart gecombineerd met grijs en/of wit – metaal en weinig woonaccessoires. Om zo’n inrichting te creëren, is een goede basis van industrieel belang. En zo’n goede basis is een goede (lees: strakke) vloer. Daar gaan we in dit artikel dieper op in door een beschrijving van 3 vloeren te geven die goed passen in een industriële inrichting. Van een cementgebonden gietvloer tot een vloer van PVC en marmoleum.

1. Een gietvloer: kunststof of cementgebonden

Met een gietvloer in je huis kun je, afhankelijk van het soort gietvloer, een bepaalde sfeer creëren. Gietvloeren kunnen worden onderverdeeld in twee verschillende soorten: een gietvloer van kunststof en een cementgebonden gietvloer. Elk hebben ze hun eigen uitstraling, unieke eigenschappen en kwaliteiten. De een zorgt voor een strakke, moderne sfeer en de ander voor een industriële, robuuste sfeer. Met een cementgebonden gietvloer kun je precies dat laatste bereiken.

Een cementgebonden gietvloer voor een industriële, robuuste sfeer

Een cementgebonden gietvloer wordt gemaakt van een cementgebonden minerale substantie. Het verschil met een kunststof gietvloer is dat een cementgebonden gietvloer een meer robuuste uitstraling heeft, waardoor zo’n vloer goed past in een industriële inrichting. Een andere eigenschap is dat vuiltjes en beschadigingen hierop minder snel opvallen.

Een betonnen gietvloer bestaat uit ambachtelijk handwerk met daardoor een unieke look. Dankzij een hoogwaardige afwerking is de vloer krasbestendig, slijt deze nauwelijks en is ‘ie vloeistofdicht – een op de cementgebonden gietvloeren markt een unieke eigenschap. Dit alles maakt dat de betonnen gietvloer mooi, praktisch en duurzaam is. De betonnen gietvloer is opgebouwd uit vijf verschillende lagen. Net als bij een kunststof (polyurethaan of PU) gietvloer, bestaat de eerste laag uit een primer: een kunststof laag. Deze primer is geschikt is voor haast elke ondergrond, het zorgt voor een optimale hechting van de vloer en het helpt de kans op scheuren te verkleinen. Echter, vergeleken met een kunststof gietvloer is een cementgebonden gietvloer niet elastisch, waardoor je de kans op mogelijke krimpscheurtjes niet uit moet sluiten. Maar ook hierbij geldt: ieder nadeel heeft zijn voordeel. Het zijn namelijk dit soort scheurtjes die juist goed passen bij de industriële, robuuste look van de vloer. Bijkomend voordeel is dat die krimpscheurtjes eventueel prima te repareren zijn. Verder zijn het de twee solide cementgebonden lagen waarmee zo’n vloer afgewerkt wordt die het een robuuste uitstraling en een natuurlijke feel geven. Uitermate geschikt voor een industriële inrichting dus.

2. Een vloer van PVC

Een andere vloer die goed past in een industrieel interieur is een PVC vloer. PVC staat voor polyvinylchloride. Polyvinylchloride is een kunststof materiaal dat als eigenschappen heeft onderhoudsvriendelijk, geluidsarm en vochtbestendig te zijn. Een PVC vloer is dus eigenlijk niets anders dan een kunststof vloerbedekking met heel veel voordelen. Bij zo’n vloer hoef je geen ondervloer te gebruiken, maar wordt deze rechtstreeks op de ondergrond geplaatst, waardoor je een optimaal rendement behaalt. En aangezien PVC prima te combineren is met vloerverwarming, kun je deze verwarming dan ook perfect als hoofdverwarming gebruiken. PVC vloeren bestaan er in verschillende kleuren, maten en motieven, waarmee je verschillende “looks” kunt creëren, die haast niet van echte materialen te onderscheiden zijn. Zo kun je met een vloer van PVC naast een houtlook voor een landelijke inrichting ook een betonlook creëren. En zoals we inmiddels weten, zorgt een betonlook voor een industriële, natuurlijke sfeer. Een betonlook is met zijn neutrale grijze kleur dan ook vaak de basis van een industriële inrichting. Waar “echt” beton als nadeel heeft dat het letterlijk en figuurlijk koud aanvoelt, is dat probleem opgelost met een vloer van PVC (en eventueel vloerverwarming).

3. Een vloer van marmoleum

Met een gladde marmoleum vloer kun je je huis ook een industriële look geven. Marmoleum is een merknaam (van Forbo) voor linoleum. Gemaakt van natuurlijke grond -en kleurstoffen, waaronder lijnzaadolie, is marmoleum de eerste C02 neutrale vloer ter wereld. Niet voor niets behoort marmoleum dan ook tot de meest milieuvriendelijke vloeren die er bestaan. Behalve dat deze vloer de meest duurzame vloer ooit gemaakt is, is een vloer van marmoleum ook praktisch en onderhoudsvriendelijk te noemen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld vinyl, is marmoleum compacter en heeft het een grotere dichtheid. Vinyl is op haar beurt weer zachter dan marmoleum, waardoor vinyl een betere geluiddemping kent. In een huis zonder boven- en/of onderburen is een marmoleum vloer dan ook uitermate geschikt om er een industriële inrichting mee te creëren. Maar met een ondervloer is het eventuele geluid wel te dempen, waardoor het eigenlijk overal is toe te passen. Marmoleum is er in verschillende kleuren en dessins, en het heeft ongekende mogelijkheden.

Behalve met een cementgebonden gietvloer, een vloer van PVC en een vloer van marmoleum, kun je ook op een andere manier het gevoel van een oude fabriek en daarmee een industriële inrichting creëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van aluminium wanddecoratie?

Vorig artikel Rondreis door Tibet? De 3 hoogtepunten die je zeker gezien moet hebben!
Volgend artikel Verhuizen met het gezin: enkele tips
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!