Doe-het-zelf buitenverlichting

De handige Harry’s onder ons hebben het misschien al wel eens eerder gedaan: buitenverlichting monteren en opzetten. Je hebt op een rijtje welke kleur licht je wil, in welke opstelling en op welke plekken. Het lastigste begint dan écht pas. Buitenverlichting monteren is geen eenvoudige klus en vereist behoorlijke inspanning en kennis. Neem er daarom rustig je tijd voor en verwacht niet dat je dit kunt doen in één middag. 

Type spots

Voor een buitenspot is het handig als je allereerst kiest welk type lamp je wilt. Een lamp met bewegingssensor of een lamp die aangaat op gezette tijden kan handig zijn, maar is ook weer anders in de montage. Een lamp die aangaat met een druk op de knop is natuurlijk ook gewoon een optie. 

Aanleggen

Als tweede is het voltage belangrijk. Tuinverlichting zal ofwel op laagspanning (12 volt) ofwel op hoogspanning (230 volt) werken. Bij tuinverlichting van 230 volt is het van groot belang dat je de bekabeling op een diepte van minimaal een halve meter legt. Dit is om veiligheidsredenen zodat er niet per ongeluk contact gemaakt kan worden met een onder spanning staande kabel als je in de tuin aan het werk bent. 12 volt tuinverlichting hoeft niet zo diep te liggen omdat de spanning uiteraard aanzienlijk lager is. Grondspot buiten hebben eigenlijk altijd wel voldoende aan 12 volt. Dit is meestal voldoende voor het afgeven van voldoende licht, het wordt echter wel vooral gebruikt voor sfeervolle sfeerverlichting.

Het bouwen van een 12 volt tuinverlichting systeem is vrij eenvoudig. Je hebt alleen een transformator, grondkabels en de door jou gekozen tuinlampen nodig. Met een stekkertje kun je de lampen makkelijk aansluiten op de kabels. Het aansluiten van een 230 volt tuinverlichting systeem is een stuk minder eenvoudig en als je geen ervaring hebt dan is het aan te raden om een elektricien in te huren. Een ander punt om rekening mee te houden is dat het veel moeilijker is om een 230 volt tuinsysteem aan te leggen in een tuin die al klaar is, omdat er 50 cm grond moet worden afgegraven om grondkabels te leggen. Een behoorlijk werkje dus, je tuin ziet er daarna wellicht niet meer zo netjes uit. 

Na het graven en het aansluiten van de kabels op de grondspots komt het neer op de gaten weer dichten en aansluiten op de groepen. Pak een biertje erbij en geniet van je mooie tuinverlichting! Bekijk de mogelijkheden die hierbij zijn zodat je een goede keuze maakt.

 

Previous articleLast van zweetvoeten? Zo kun je dit voorkomen!
Next articleMuizenbestrijding is een klus voor de professional
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!