Home Kinderen Een babynaam uitzoeken, hoe doe je dat?

Een babynaam uitzoeken, hoe doe je dat?

0
Een babynaam uitzoeken, hoe doe je dat?

Het is me nogal een taakje dat je als toekomstige ouder krijgt toebedeeld. Los van het op de wereld zetten van het kind, wat ook al geen gemakkelijk klusje is, ben jij ook nog eens degene die gaat bepalen hoe dit nieuwe persoontje gaat heten. Een keuze die het hele leven van het kind gaat beïnvloeden, een naam heb je tenslotte voor altijd. Niet iets dat je even tussen neus en lippen door beslist dus. Maar een goede babynaam uitzoeken, hoe doe je dat dan wel?

Denk na over wat je mooi en belangrijk vindt

Het fijne aan het verzinnen van een naam voor je kindje, is dat je het helemaal zelf mag doen. Op zich is alles mogelijk, zolang je er maar niets aanstootgevends van maakt, of iets anders dat door de burgerlijke stand geweigerd kan worden.

Waar je dus allereerst naar kan gaan kijken, is simpelweg wat je mooi vindt. Houd je meer van korte namen, of meer van lange? Wil je iets internationaals, voor het geval je kind later in het buitenland gaat wonen, of een internationale baan krijgt? Of juist iets typisch Nederlands? Moet het stoer zijn, of eerder zacht van toon? Wil je dat de naam makkelijk te spellen valt en daar geen onduidelijkheid over kan zijn, of vind je het juist leuk als de naam anders gespeld is dan je zou verwachten? Wil je een unieke naam, of juist een populaire? Allemaal dingen die je voor jezelf, of eigenlijk voor je kind, mag gaan bepalen. Luister en kijk in deze periode goed om je heen, zodat je lekker veel namen hoort. Grote kans dat dit je gaat helpen in je zoektocht.

Maak een lijstje

Ben je erachter wat je mooi en belangrijk vindt in babynamen? Dan kun je lijstjes gaan maken. Heb je al wat meisjesnamen die je mooi vindt? Dan begin je met dat lijstje. Maak het niet te lang, en zet er echt alleen namen op die je zeker aan je kind mee zou willen geven. Vraag je partner hetzelfde te doen, en leg jullie lijstjes daarna naast elkaar. Zijn er namen die op beide lijstjes terugkomen, of namen die erg op elkaar lijken? Of zie je misschien op het lijstje van je partner meteen een naam die je geweldig vindt? Misschien kunnen jullie nu al tot een keuze komen, of in ieder geval tot een top 3 die nog even verder mag bezinken. Doe hierna hetzelfde voor de jongensnamen, tot je ook hier samen één of meerdere namen over hebt.

Wachten tot na de geboorte mag ook

Loop je ergens in het bovenstaande proces vast? Kom je er gewoon niet uit? Geen paniek. Je mag namelijk ook nog even wachten, zelfs tot na het kindje geboren is. Misschien twijfel je nog tussen twee namen, en wil je je kindje eerst even gezien hebben voor je de knoop doorhakt. Ook geen probleem. Neem de tijd!

Vorig artikel Jouw algehele gezondheid in kaart brengen
Volgend artikel Verhuizen naar het buitenland? Zo bereid je je voor.
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!