Home Algemeen Ontslag? Wat nu?

Ontslag? Wat nu?

0
Ontslag? Wat nu?

Ontslag krijgen is een uitdagende en emotionele ervaring die velen van ons helaas kunnen meemaken. Het kan een overweldigend gevoel van onzekerheid en angst met zich meebrengen. In deze blog willen we je helpen bij het omgaan met ontslag, zowel op praktisch als emotioneel gebied. Laten we samen kijken naar de volgende stappen die je kunt nemen om verder te gaan. Lees je mee?

Neem de tijd om te verwerken

Ontslag kan een enorme impact hebben op je zelfvertrouwen en emotioneel welzijn. Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om de situatie te verwerken. Sta jezelf toe om te voelen wat je voelt, of dat nu woede, verdriet of teleurstelling is. Praat met vrienden, familie of een vertrouwenspersoon om je emoties te uiten en steun te krijgen.

Beoordeel je financiële situatie

Nadat de initiële schok is afgenomen, is het tijd om je financiële situatie te evalueren. Maak een overzicht van je uitgaven, spaargeld en eventuele schulden. Dit zal je helpen een realistisch beeld te krijgen van je financiële mogelijkheden en hoe lang je het zonder inkomen kunt redden. Zoek indien nodig naar professioneel advies om je te begeleiden bij het nemen van de juiste stappen. Wist je bijvoorbeeld dat je in geval van onterecht ontslag in de meeste gevallen recht hebt op een transitievergoeding? Dit bedrag kan best oplopen en dus is het handig om een transitievergoeding berekening te maken. Zo weet je ook waarmee je eventueel kan onderhandelen.

Update je cv en LinkedIn-profiel

Begin met het bijwerken van je cv en LinkedIn-profiel met je recente werkervaring en prestaties. Zorg ervoor dat ze professioneel en aantrekkelijk zijn. Voeg indien mogelijk relevante referenties toe en benadruk je sterke punten en vaardigheden. Dit zal van pas komen wanneer je actief op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Netwerk en zoek nieuwe kansen

Maak gebruik van je professionele netwerk om te informeren naar mogelijke vacatures of kansen. Praat met oud-collega's, vrienden en familieleden en laat hen weten dat je beschikbaar bent voor nieuwe uitdagingen. Schrijf je in bij vacaturesites, zoek naar online platforms en neem contact op met wervingsbureaus. Blijf actief en proactief in je zoektocht naar nieuwe mogelijkheden.

Investeer in jezelf

Gebruik deze tijd van verandering om in jezelf te investeren. Denk na over je carrièredoelen en welke vaardigheden of kennis je verder zou willen ontwikkelen. Overweeg het volgen van cursussen, workshops of trainingen die relevant zijn voor je CV om zo te werken aan je toekomst.