Home Huis Waar let jij op bij het uitzoeken van een lamp?

Waar let jij op bij het uitzoeken van een lamp?

0
Waar let jij op bij het uitzoeken van een lamp?

Een lamp uitzoeken: een leuk klusje. Een lamp brengt licht, letterlijk en figuurlijk, en een beetje extra sfeer in je woning. Althans: als je de juiste lamp kiest. Welke dat is, dat bepaal je natuurlijk zelf. Er zijn wel wat dingen die altijd de moeite waard zijn om een beetje op te letten.

De energiezuinigheid: kleine moeite

De tijd dat lampen echte energievreters waren, die ligt achter ons. De ouderwetse gloeilamp is wat dat betreft met een hele goede reden in de ban gedaan. Een lamp heeft als functie om licht te brengen. De elektrische stroom die in de lamp verdwijnt, moet worden omgezet in licht. In gloeilampen werd echter ook veel energie omgezet in warmte. Niet genoeg om er iets aan te hebben als het gaat om het verwarmen van onze kamers, wel genoeg om meer energie te verbruiken dan nodig was. Zonde dus, want zo ging een groot deel van de stroom helemaal niet op aan licht, maar aan nutteloze warmte. De lampen van tegenwoordig doen dat gelukkig een stuk minder. Moderne lampen worden minder warm, wat betekent dat er minder energie wordt verspild. Toch zijn er nog wel verschillen tussen de verschillende lampen die te koop zijn. Kies je voor LED verlichting, dan zit je over het algemeen heel goed als het gaat om energiebesparing. Kleine moeite, toch?

De uitstraling: stoer of toch romantisch?

Natuurlijk let je ook op de uitstraling van de lampen als je deze aanschaft. Ze moeten tenslotte wel bij je interieur passen. Je kunt kiezen voor stoere industriële lampen, als dit je smaak is en als deze goed bij de rest van de ruimte passen. Maar ook meer romantische lampen, klassieke of juist heel moderne, zijn een optie. Gelukkig is er volop keuze, en vind je altijd wel een lamp die helemaal bij jouw smaak en jouw kamer past.

Het soort licht: de ene ruimte is de andere niet

Niet alleen de looks van de lamp zelf, maar ook van het licht dat deze verspreidt moet natuurlijk naar je zin zijn. De ene ruimte vraagt nu eenmaal om een ander soort licht dan de ander. Over het algemeen kiezen we in onze huizen graag voor wat warmer licht, met wat meer gele ondertonen. Dat geeft een wat meer gezellige sfeer, zorgt voor een beetje warmte. Koel licht gebruik je eerder voor ruimtes waar je aan het werk bent, op kantoor bijvoorbeeld, waar het licht vaak ook wat feller is dan in je woonkamer. Een lamp voor een ruimte waarin je thuis aan het werk bent moet dus aan andere eisen voldoen dan een lamp die juist in je woonkamer staat.

Vorig artikel Kies voor de mooiste campings in Frankrijk
Volgend artikel De bandeau bikinitrends voor de zomer van 2022!
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorie├źn, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!