Home Algemeen Wat is het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec?

Wat is het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec?

0
Wat is het verschil tussen een e-bike en een speed pedelec?

We kennen ze allemaal de snelle fietsen die ons geregeld inhalen zonder veel moeite te hoeven doen. Hun benen gaan in een stuk lagere frequentie op en neer, maar toch gaan ze een stuk sneller dan ons. Daarbij komen ze ook nog eens uitgerust aan op hun bestemming. Zonder een druppeltje zweet en vaak ook nog eens een stuk sneller dan met een normale fiets. Kortom veel van ons zien ook deze voordelen en schaffen hierdoor ook een elektrische fiets aan. Maar welke verschillen zijn er allemaal tussen de elektrische fietsen en welke soorten elektrische fietsen zijn er eigenlijk allemaal? We gaan het over de twee meest voorkomende termen hebben als het gaat om elektrische fietsen, de e-bike en de speed pedelec

Aanpassingen bij de speed pedelec

Het grootste verschil tussen deze twee is de snelheid, een e-bike kan tot 25 kilometer per uur terwijl een speed pedelec tot wel 45 kilometer per uur kan. Dit komt door het type motorsysteem van de speed pedelec, maar ook vooral de begrenzing van de snelheid van de e-bike. Hierdoor kan de e-bike nooit een hogere snelheid dan 25 kilometer per uur behalen. Door deze hogere snelheid zijn er een aantal aanpassingen gedaan voor de speed pedelec. Zo is het dragen van een helm verplicht bij een speed pedelec. Door de hogere snelheid valt de speed pedelec namelijk in dezelfde categorie als een bromfiets, waar een helm ook verplicht is. Gelukkig zijn er speciale helmen voor speed pedelcs. Helmen die een stuk lichter en kleiner zijn dan normale bromfietshelmen, maar wel steviger dan een standaard fietshelm. Verder is de speed voorzien van een toeter in plaats van een bel. Deze zeer luide toeter is belangrijk om zo andere weggebruikers tijdig te laten weten dat je eraan komt. Hierdoor heeft de speed pedelec een flink volume en kenmerkend geluid. Ook is de speed pedelec voorzien van een achteruitkijkspiegel hierdoor kan je de weggebruikers achter je zien om zo veilig af te kunnen slaan. Daarnaast is een WA-verzekering ook verplicht bij een speed pedelec, dit is bij een e-bike niet verplicht. 

Speed pedelec aanschaffen

Kortom er zijn veel aanpassingen bij een speed pedelec ten opzicht van een normale e-bike. Maar dit kan er wel voor zorgen dat je niet meer in de file hoeft te staan en met 45 kilometer per uur naar je werk of studie kan gaan. Wat wel belangrijk is om te weten is de prijs van de speed pedelec. Een speed pedelec is door al deze aanpassingen en vooral door het aandrijvingssysteem, frames en duurzame onderdelen een stuk prijziger dan de normale e-bike. Ook zijn er veel verschillende speed pedelecs, wanneer je er een gaat aanschaffen is het belangrijk om de geschikte speed pedelec te vinden. Voordat je hem besteld is het handig om een testrit te maken. Zo kan je precies aanvoelen of het de juiste speed pedelec voor jou is. 

Vorig artikel Genoeg comfort om te relaxen binnen huis
Volgend artikel Wat mag je niet vergeten bij het verbouwen van je woning?
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorie├źn, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!