Home Algemeen Werken in de uitvaartbranche, is het iets voor jou?

Werken in de uitvaartbranche, is het iets voor jou?

0
Werken in de uitvaartbranche, is het iets voor jou?

Het is misschien niet de eerste branche waar je aan denkt voor jouw (toekomstige) baan, maar werken binnen de uitvaartbranche is een ontzettend mooi en dankbaar beroep. Wat deze branche zo mooi maakt, is de betekenis die je kunt zijn voor de nabestaanden van de overledene. Je helpt hen met een van de lastigste en zwaarste dingen in het leven, namelijk het verlies van een geliefde en het rouwproces dat volgt. Je bent bezig op het grensvlak van leven en dood en dat is erg speciaal. Ben jij op zoek naar een nieuwe baan met meer betekenis? Wellicht is de uitvaartbranche dan iets voor jou.

Uitvaartzorg

Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. Iedereen verdient een uitvaart die past bij hoe hij of zij als persoon was. Het is daarbij natuurlijk erg afhankelijk van de eigen wensen. Bij de uitvaartzorg zorgt iemand dat hij of zij op ieder moment voor de nabestaanden klaarstaat en naast hun zijde staat om hen te helpen deze tijd door te komen. De uitvaartverzorger zal de uitvaart regelen die volledig aansluit op de wensen en financiële mogelijkheden van de nabestaanden. Na een gesprek met de nabestaanden regelt de uitvaartverzorger zoal het drukwerk, de adressering, de kist, afspraken voor rouwbezoeken, de muziek en de plechtigheid doornemen en consumpties en bloemen bestellen. Als uitvaartverzorger moet je zelfstandig en efficiënt kunnen werken, rustig kunnen blijven ondanks tijdsdruk en goede sociale vaardigheden hebben. Daarnaast moet je uiteraard om kunnen gaan met emotionele situaties.

Uitvaartleider

Nadat de uitvaartverzorger de uitvaart heeft geregeld, wordt deze overgedragen aan de uitvaartleider. Bij uitvaartbegeleiding brengt de uitvaartleider de uitvaart ten uitvoer volgens de afspraken die zijn gemaakt tussen de nabestaanden en de uitvaartverzorger. Zo zal hij de nabestaanden begeleiden naar het crematorium of de begraafplaats en de afscheidsdienst leiden. Wanneer nabestaanden een toespraak willen houden zal hij hier ruimte voor bieden. Als uitvaartleider moet je dienstverlenend zijn en onder spanning en tijdsdruk kunnen werken. Je moet daarnaast een representatieve uitstraling hebben en over een hand-on mentaliteit beschikken.

Woning ontruimen

Het huis leeghalen na overlijden is iets wat veel nabestaanden liever niet zelf uitvoeren tijdens de rouwperiode. Wanneer zij dit ook niet aan een ander kunnen overdragen, schakelen zij vaak de hulp in van een specialist. Als specialist zorg je ervoor dat overgebleven meubels, spullen en inboedel goed wordt gelabeld, zodat duidelijk is welke spullen moeten worden verhuisd. Daarnaast kunnen de spullen die niet behouden worden een tweede leven bieden voor mensen die het nodig hebben. Ook hiermee kun je de nabestaanden ontlasten in hun rouwproces. Zoek bijvoorbeeld eens op “woningontruiming den haag” voor het aanbod bij jou in de buurt.

Vorig artikel Verhuizen naar het buitenland? Zo bereid je je voor.
Volgend artikel Kunststof kozijnen
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!