Home Huis Alles wat je wilt weten over het oversluiten van een hypotheek

Alles wat je wilt weten over het oversluiten van een hypotheek

0
Alles wat je wilt weten over het oversluiten van een hypotheek

Wie een huis wil kopen, sluit hier zeer waarschijnlijk een hypotheek voor af. De meeste mensen beschikken namelijk niet over voldoende eigen geld om de aankoop van een woning geheel zelf te financieren. Nadat het huis eenmaal gekocht is, laten veel mensen de hypotheek jarenlang bij dezelfde geldverstrekker lopen. Als je tevreden bent over de prijs en dienstverlening is dit logisch. Toch kan een hypotheek oversluiten naar een andere bank de moeite waard zijn. Hierdoor kun je namelijk flink besparen op de lening. Voordat je een hypotheek oversluit, vertellen wij je in deze tekst alles wat je over herfinancieren wilt weten

Wat is oversluiten?

De meest mensen hebben weleens gehoord van de term oversluiten, maar lang niet iedereen weet precies wat het is. Daarom geven we hier eerst kort wat uitleg over voordat we er dieper op in duiken. Wie zijn hypotheek oversluit, sluit in principe een nieuwe hypotheek af bij een andere geldverstrekker. Het geld van deze nieuwe hypotheek gebruik je vervolgens om de bestaande hypotheek af te lossen. Vandaar dat oversluiten ook wel bekend staat als herfinancieren.

Redenen om jouw hypotheek over te sluiten

Nu je weet wat een hypotheek oversluiten precies is, vraag jij je mogelijk af waarom je dit zou doen. Er zijn verschillende redenen op te voeren om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Om het overzichtelijk te houden, zetten we hieronder de belangrijkste redenen voor een hypotheek oversluiten op een rijtje.

1. Besparen

Als mensen een hypotheek oversluiten, doen zij dit voornamelijk omdat ze geld kunnen besparen. Dit is mogelijk als je de lening hebt afgesloten tegen een hoge rente en de rente nu een stuk lager staat. Onderaan de streep wordt jouw hypotheek hier (aanzienlijk) goedkoper door. Bij een lage rente is oversluiten overigens niet altijd interessant. Als de rentevaste periode van jouw bestaande hypotheek nog niet is afgelopen, krijg je namelijk te maken met boeterente. In sommige gevallen kan oversluiten – ondanks de boete – alsnog interessant zijn.

2. Betere voorwaarden

De voorwaarden kunnen ook een reden zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Mogelijk kun jij je niet (meer) vinden in de voorwaarden die een hypotheekverstrekker hanteert. Als dit het geval is, kun je jouw hypotheek herfinancieren. Je hebt dan geen last meer van de voorwaarden die betrekking hebben op jouw bestaande hypotheek. Verdiep je overigens goed in de voorwaarden van een nieuwe geldverstrekker voordat jij jouw hypotheek oversluit. Zodoende voorkomen je dat je voor verrassingen komt te staan.

Laat je begeleiden bij oversluiten

Eerder in deze tekst haalden we al aan dat een hypotheek oversluiten niet altijd interessant is. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van jouw keuze, moet je bereken of herfinancieren de moeite waard is. Heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Dan biedt hypotheekadvies in Hoorn uitkomst. Je wordt dan begeleid door professionals. Grote voordeel hiervan is dat je binnen de kortste keren weet of je er goed aan doet jouw hypotheek elders onder te brengen.

Vorig artikel Cadeaus van Charles zijn altijd een goed idee
Volgend artikel De beste manier om je idee vast te leggen
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorie├źn, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!