Home Algemeen Drie vragen over HSP en hoogsensitiviteit

Drie vragen over HSP en hoogsensitiviteit

0
Drie vragen over HSP en hoogsensitiviteit

Heb je wel eens van iemand gehoord dat deze persoon hogersensitief is? Of ben je dit woord wel eens tegengekomen en heb je gedacht dat het op jou van toepassing kan zijn? Hogersensitief zijn betekent dat je een verhoogde emotionele reactie hebt op je omgeving en de mensen om je heen. Dit kan je in het dagelijks leven vaak overweldigen, bijvoorbeeld in een drukke omgeving of bij het horen van onverwachte geluiden. Zo’n 15 tot 20 procent van de bevolking is hooggevoelig. Lees hier verder voor drie vragen over hooggevoeligheid.

Wat houdt hogersensitief zijn in?

We hebben het ook wel over HSP en hoogsensitiviteit. HSP staat voor Hypersensitive Person en de term is bedacht door onderzoeker Elaine Aron. Wanneer je hogersensitief bent, kun je snel overweldigd raken door drukte, harde geluiden of felle lichten. Mensen met met hoogsensitiviteit hebben vaak ook snel last van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of maagpijn. Al met al raken zij snel overprikkeld. Mensen met HSP en hoogsensitiviteit zijn ook vaak introvert en gevoelig. Hogersensitief zijn is niet makkelijk, want je loopt een grotere kans op angsten, depressies en burnouts.

Hoe ga je om als HSP met hoogsensitiviteit?

Gelukkig is er steeds meer bekend over HSP en hoogsensitiviteit, waardoor je als je hogersensitief bent, hier goed mee om kan gaan. Eén ding dat helpt is bijvoorbeeld mindfulness. Door mindfulness en meditatie toe te passen in je dagelijks leven, kun je ervoor zorgen dat je minder gestresst wordt. Hiermee zorg je er ook voor dat je in stressvolle situaties je emoties beter aan kan. Ook is het belangrijk om jezelf en je eigen grenzen te leren kennen. Het is goed om te weten te komen hoeveel sociaal contact voor jou fijn is en waarmee je je sociale batterij weer kunt opladen. Denk bijvoorbeeld aan wandelingen in de natuur, waar het vaak lekker rustig is.

Zijn er ook voordelen aan hooggevoeligheid?

Hogersensitief zijn is niet alleen maar kommer en kwel. Sommige mensen HSP's zouden hun hoogsensitiviteit een gave noemen. Zo voel je de emoties van mensen om je heen bijvoorbeeld feilloos aan. Dit maakt je een erg empathisch en medelevend persoon, iets dat anderen in je zullen waarderen. Al met al is het belangrijk dat je een balans vindt in je eigen leven om met hooggevoeligheid om te kunnen gaan. Wanneer dit niet alleen lukt, kun je je hierin ook laten coachen. Een coach kan jou helpen ontdekken waar de knelpunten van je hogersensitiviteit liggen en hoe je je levensstijl hierop aanpast. Zo kun je in harmonie als HSP met je hoogsensitiviteit leven.

Vorig artikel Hoe herken je een echte Ray-Ban zonnebril?
Volgend artikel Sloepvrienden.nl: De beste manier om een Sloep te huren in Amsterdam
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorie├źn, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!