Home Algemeen Financieel flexibel na je studie

Financieel flexibel na je studie

0
Financieel flexibel na je studie

De studententijd is voor de meeste studenten een periode waar niet zoveel geld beschikbaar is. Tijdens je studententijd ben je bovenal bezig met het halen van je studie, genieten van de feestjes en het minimaliseren van je studieschuld. Het is pas na de studie dat veel mensen grote financiële verplichtingen aangaan. Denk aan een auto, de aanschaf van een eerste huis en natuurlijk ook het starten van een gezin. Je zult na de start van je carrière beter gaan verdienen maar tegelijkertijd ook meer financiële lasten gaan dragen. Maar wat als je nu eigenlijk nog een tijdje vrij wilt zijn en niet te veel financiële lasten wilt hebben? In dit artikel bespreken we tips om financieel flexibel te zijn na je studie.

Huren in plaats van kopen

Voor veel starters is de eerste echte start het kopen van een huis nadat ze beginnen met een baan. Het voordeel aan het kopen van een huis is dat je vermogen begint op te bouwen in de afbetaling van je huis. Wanneer je huurt zal dit geld altijd verdwijnen naar de eigenaar maar wanneer je zelf het huis hebt gekocht betaal je het huis dus af. Toch kan het een betere optie zijn om te huren wanneer je net klaar bent met studeren. Ten eerste is het moeilijk om vlak na je studie al genoeg geld bij elkaar gespaard te hebben voor het aanschaffen van een huis en daarnaast zul je waarschijnlijk ook nog een studieschuld hebben af te betalen. Wanneer je nog niet wilt gaan samenwonen en wie weet, misschien wil je nog gaan reizen, dan is het beter om nog een tijdje door te huren aangezien dit flexibeler en een stuk gemakkelijker op te zeggen is.

Geen auto kopen

Misschien wel de grootste financiële fout die veel mensen na hun studie maken is het aanschaffen van een dure auto. Een auto verliest ontzettend snel waarde en wanneer je een auto koopt op afbetaling betaal je ook nog rente over een langere periode. Je betaalt als het ware dus meer dan je auto waard is nieuw, terwijl deze auto in waarde verliest. Het is een beter idee om een lease auto met een flexibele lease aan te schaffen die opzegbaar is. Denk aan een operational lease. Verder is het natuurlijk ook geen probleem om gewoon van het openbaar vervoer gebruik te blijven maken.   

Vorig artikel De Bitcoin koers blijft nooit stil liggen
Volgend artikel Mee doen met een goede doelen loterij
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!