Home Algemeen Hoe kun je beginnen met beleggen?

Hoe kun je beginnen met beleggen?

0
Hoe kun je beginnen met beleggen?

De beurs is voor mij altijd een mysterieuze maar ook ondoorzichtige wereld geweest. Ik wist dat er mensen waren die belegden en daarmee veel geld verdienden en soms ook verloren. Mijn vader was bijvoorbeeld een fervent belegger. Hij had aandelen in Ahold en iedere dag keek hij op teletext wat de koers had gedaan. 'Beleggen is een kwestie van de lange adem,' zei hij altijd. 'Er zit groei in de economie en zolang de economie groeit, zal de koers altijd volgen.' Zolang er geen gekke dingen gebeuren natuurlijk. In 2001 gebeurde er iets geks. De Twin Towers storrten in en in hun kielzog ook de koersen op de beurzen. Mijn vader verloor een bedrag ter waarde van een mooie middenklasser, zei hij. Dit was niet niks, want mijn moeder werkte niet en ons hele gezin leefde van het basisschoolsalaris van mijn vader. Het geld dat hij verloor op de beurs was een groot deel van ons spaargeld. Desondanks raakte hij niet in paniek en een jaar of tien later had hij de mooie middenklasser weer terugverdiend. Hij wachtte nog een paar jaar en verkocht zijn aandelen toen met een bescheiden winst.

Zo vader zo zoon

Inmiddels ben ik zelf de dertig gepasseerd en heb ik een bescheiden bedrag gespaard. Rente valt er niet te krijgen in deze tijden, vandaar dat ik ook wel eens de beurs op zou willen. Het lijkt me leuk om zo wat meer te leren over hoe het beleggen werkt. Via de broker Etoro zet ik daarom mijn eerste stappen in de wereld van de aandelenhandel. Deze broker staat er namelijk om bekend dat hij geschikt is voor beginnende beleggers.

Voorzichtig beginnen met blue chip stocks

Ik ben geen waaghals dus ik wil graag beleggen in veilige aandelen. Ik kies voor blue chip stocks. Net als mijn vader ben ik leraar geworden, dus ook bij mij klotst het geld niet tegen de plinten. Ik heb er daarom voor gekozen om te beleggen in blue chip stocks. Dit zijn aandelen van stabiele bedrijven die over lange tijd hebben bewezen dat ze winstgevend zijn. Ook hier kan uiteraard iets misgaan. Niemand weet wat er morgen op het wereldtoneel gaat gebeuren en alles wat in de wereld gebeurt kan zijn weerslag hebben op de aandelenmarkt. 'In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst', is dan ook een veelgehoord credo. Bij blue chip stocks is de kans echter relatief klein dat ze plots veel in waarde zakken. Vandaar dat ze populair zijn bij beleggers die weinig risico willen nemen!

Vorig artikel GameBoy Advance; een klassieker om te bewaren
Volgend artikel Muizen bestrijden is een klus voor de professional
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorie├źn, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!