Home Gezonde levensstijl Kun je ook zonder verzekering naar de fysiotherapeut?

Kun je ook zonder verzekering naar de fysiotherapeut?

0
Kun je ook zonder verzekering naar de fysiotherapeut?

Het kan iedereen zomaar gebeuren. Opeens schiet er iets verkeerd in je rug, maak je een verkeerde beweging tijdens het sporten of merk je dat die spierpijn in je been wel erg lang blijft hangen. Vervelende klachten, die misschien niet meteen een bezoekje aan een dokter nodig maken, maar waarbij een beetje hulp om weer helemaal mobiel te worden wel welkom is. Een prima reden om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Maar kun je daar eigenlijk ook terecht als je er niet voor verzekerd bent?

De basisverzekering is verplicht, een aanvullende niet

Om meteen even een misverstand uit de wereld te helpen: in Nederland is iedereen verplicht tegen ziektekosten. Dat is namelijk verplicht. Iedereen is verplicht om de basisverzekering af te sluiten. Dat mag bij een verzekeraar naar keuze, maar het is de overheid die de dekking ervan bepaalt. Helemaal onverzekerd naar een fysiotherapeut ga je dus nooit: die basisverzekering heb je altijd lopen.

Helaas wordt er vanuit dit basispakket nauwelijks fysiotherapie vergoed, dat is alleen in uitzonderlijke gevallen het geval. De meer gangbare klachten, zoals in de inleiding beschreven, die vallen niet onder de dekking. Om deze vergoed te krijgen moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Anders dan de basisverzekering is deze niet verplicht, maar wel handig. Veel kosten die buiten het basispakket vallen maar wel door veel van ons worden gemaakt, denk aan de fysio, maar ook aan de tandarts, worden door aanvullende pakketten wel vergoed. Let er echter wel op dat er op het gebied van aanvullende verzekeringen heel veel keuze is, waarbij de verzekeraar zelf de dekking mag bepalen. Je kunt kiezen voor een heel uitgebreide aanvullende verzekering, waardoor je de kans op zorgkosten zo klein mogelijk maakt. Of je zoekt naar een pakket dat precies biedt wat je denkt nodig te hebben, en niks meer. Een goedkope fysioverzekering bijvoorbeeld, die verder weinig aanvullende dekkingen biedt.

Je mag ook zelf betalen

Zoals gezegd is het afsluiten van een aanvullende verzekering niet verplicht. Dat betekent dat je ook zonder een bezoekje mag brengen aan een fysiotherapeut. Consequentie is dan natuurlijk wel dat je zelf opdraait voor de kosten. Die kunnen, zeker als je meerdere behandelingen nodig hebt, best fors zijn.

Een fysiotherapeut zal, als je niet verzekerd bent voor zijn of haar behandelingen, de factuur bij jou neerleggen. Het kan zijn dat je deze achteraf ontvangt, maar ter plekke betalen kan ook een optie zijn. Zorg dat je hier duidelijke afspraken over maakt, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Vorig artikel Wil jij deze zomer meer gaan fietsen?
Volgend artikel Een professionele weegschaal: wat is het en waarom?
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorie├źn, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!