Home Huis Onderhoud en gebruik kunstgras

Onderhoud en gebruik kunstgras

0
Onderhoud en gebruik kunstgras

Wie houdt er niet van een groene tuin? Het gras hoeft zeker niet altijd groener te zijn bij de buren. Wil je in een handomdraai ook zo’n groen gazon? Dan zou je natuurlijk ook gewoon kunstgras kunnen overwegen. Dit ziet er hetzelfde uit als echt gras, maar vereist helemaal geen onderhoud. Kunstgras kopen doe je bijvoorbeeld online. Daarna is het een kwestie van leggen, en dat kun je prima zelf, ook zonder groene vingers. Alles wat je nodig hebt is:

  • Een schep en hark
  • Tuinhandschoenen
  • Een kruiwagen
  • Zand
  • Een tuinslang
  • Een trilstamper of wals
  • Een hamer en kunstgrashaken
  • Een borstel met harde haren of speciale kunstgrasborstel

Stap voor stap kunstgras aanleggen

Als eerste dien je het oude gras of ander vuil te verwijderen uit de tuin. Denk aan bladeren of onkruid. Maak de grond egaal met de hark voordat je verder gaat naar de volgende stap. Nadat je de ondergrond egaal hebt gemaakt, breng je het zandbed aan. Zorg ervoor dat dit een laag van zo’n 5 tot 10 cm dik is. Het beste gebruik je hiervoor bestratingszand. Als het zand eenmaal ligt moet je het goed bewateren en gebruik je een wals of trilstamper om het zand compact en egaal te krijgen.

Leg vervolgens het onderdoek aan en zet dit eventueel vast met de haken. Zo voorkom je dat er onkruid doorheen groeit en blijft je kunstgras mooi en egaal liggen. Dan is het nu tijd voor het echte werk. Je gaat je kunstgras aanleggen. Rol de stroken voorzichtig uit en zorg ervoor dat alle stroken in dezelfde richting liggen. Als het kunstgras net te groot is aan bepaalde kanten kun je het bijsnijden met een mesje. Sla het kunstgras vast met haken, ongeveer om de 50 cm. Zo blijft alles goed op z’n plek liggen.

De laatste stap is het recht borstelen van de grassprieten. Vaak is het gras bij de levering plat. Het borstelen maakt het tot mooi levendig gras. Doe dit met een borstel met stevige haren. Nu kun je gaan genieten van je stukje groen!

Onderhoud van kunstgras

Voor onderhoud aan kunstgras is er niet veel nodig. Wel is het belangrijk dat je je kunstgras wat aandacht geeft. Ruim gevallen bladeren en eventuele hondenpoep tijdig op, zodat dit niet gaat schimmelen. Reinig het gras ook met de tuinslang. Hetzelfde geldt voor eventueel onkruid en mos en algen. Verder kun je het gras af en toe eens opborstelen zodat je gazonnetje er weer prachtig bijstaat. Je hoeft het uiteraard niet te maaien, maar er bestaan wel speciale apparaten waarmee je het gras als het ware kunt borstelen. Daardoor ziet het er realistischer uit. Dit doe je wanneer je er veel op hebt gelopen (of gelegen) en het wat plat is geworden. 

Vorig artikel Prachtige gordijnen voor thuis
Volgend artikel Last van slakken? Zo kun je ze bestrijden!
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!