Home Huis Onderhoud en schoonmaak van houten jaloezieën

Onderhoud en schoonmaak van houten jaloezieën

0
Onderhoud en schoonmaak van houten jaloezieën

Wanneer er stof of vuil aanwezig is op de houten jaloezieën zijn deze eenvoudig te reinigen met een plumeau. Is het vuil wel heel hardnekkig? Verwijder het vuil dan met een niet al te vochtige doek. Kies niet voor het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen dit kan namelijk de jaloezieën aantasten. Dat wil je natuurlijk niet. Hieronder geven we je een aantal tips om jouw jaloezieën schoon te maken.

Een paar belangrijke weetjes

Voor je wilt gaan starten met het reinigen van de jaloezieën willen we graag wat weetjes met je delen.

  • Je kan de jaloezieën het beste schoonmaken als ze in een gesloten stand staan.
  • Als je 1 maal per maand de jaloezieën schoonmaakt voorkom je dat vuil zich gaat hechten.
  • De stalen boven bak is nogal gevoelig voor oxidatie, deze is kwetsbaar wanneer er teveel water gebruikt wordt.

Het verwijderen van stof

Het verwijderen van stof is de makkelijkste manier van schoonmaken. Het afstoffen van de jaloezieën kun je op meerder manieren doen.

  • Je kan kiezen voor het gebruik van de stofzuiger
  • Een stofdoek gemaakt van lamswol, deze kun je op dezelfde manier gebruiken als de stofzuiger.
  • Het gebruik van een rubberen spons, de spons beweeg je stevig onder de lamellen.
  • Je kan een jaloezieborstel gebruiken, dit is een handig hulpmiddel om gemakkelijk in een handomdraai alle stof te verwijderen.

Wanneer je de jaloezieën schoonmaakt dien je wel op de ladderkoorden te letten, want deze kunnen kwetsbaar zijn.

Het verwijderen van vlekken

Wanneer je vlekken wilt verwijderen van de houten jaloezieën, kies dan voor het gebruik van schoon water. Ga niet aan de slag met schoonmaakmiddelen, omdat hier chemicaliën in kunnen zitten die de jaloezieën aan kunnen tasten. Wil je toch graag iets aan je sop toevoegen, kies dan voor een allesreiniger. Je kan dit sprayen op een doek en zo de jaloezieën schoonmaken, maar let wel op dat je dit niet rechtstreeks op het hout spuit. Dit is slecht voor het hout en tast de jaloezieën aan.

Moet je de jaloezieën demonteren voor het schoonmaken?

Als je de jaloezieën wilt gaan reinigen is het niet aan te raden ze te demonteren. Wanneer je dit wel doet is de kans aanwezig dat ze niet weer mooi op de plek passen.

Als je de houten jaloezieën wilt gaan reinigen kun je kiezen voor het gebruik van speciale houreiniger. Zorg wel dat je ze ten allen tijden na droogt met een schone doek.

 

Vorig artikel Last van slakken? Zo kun je ze bestrijden!
Volgend artikel Leasen met een mobiliteitsbudget
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!