Home Reizen Rhône, wijngebied van uitersten

Rhône, wijngebied van uitersten

0
Rhône, wijngebied van uitersten

De Franse Rhône, ook wel Côtes du Rhône genoemd, is het thuis van vele overheerlijke én beroemde wijnen. Châteauneuf-du-Pape en Gigondas zijn slechts twee van de beroemde gemeenten in deze streek waar jaarlijks vele uitstekende wijnen gemaakt worden die geliefd zijn onder liefhebbers van complexe, krachtige rode wijnen. 

De Rhône is een bijzondere wijnstreek en een van de redenen daarvoor is zijn ligging. Door de langgerektheid van de regio, zijn er grote verschillen in terroir (bodem) en klimaat, waardoor smaak en de stijl van de wijnen die er gemaakt worden uiteenlopen. Côtes du Rhône wijn bestellen? Dit is wat je moet weten over de zuidelijke Rhône om een goede keuze te maken.

Klimaat en terroir

Het klimaat in het zuidelijke deel van de Rhône is een stuk mediterraanser dan in de noordelijke Rhône. En mediterraans betekent: warm! Perfect voor wijndruiven. In tegenstelling tot de noordelijke Rhône, waar de Syrah ietwat gedwongen regeert (het is de enig rode wijndruif die er aangeplant mag zijn), is het in dit stuk van de wijnstreek de Grenache-druif die de scepter zwaait. 

Overigens wordt de Grenache in de regel bijna altijd aangevuld met wijn van druiven als Cinsault en, daar is hij toch weer, Syrah. Dit raakt gelijk een ander belangrijk verschil tussen de twee delen van dit wijngebied: in de zuidelijke Rhône worden voornamelijk blends gemaakt. Dat komt omdat er meer dan vijftien rode druivensoorten zijn die aangeplant mogen worden en dat doen de wijnhuizen dan ook graag. 

De smaak van Côtes du Rhône wijn uit het zuiden is verfijnd en fruitig maar ook geconcentreerd, krachtig en met pit. De wijnen zijn verleidelijk zoet door smaken van mollige zwarte bessen, donkere sappige kersen en, als je gelukt hebt, een subtiele toets brioche.

Châteauneuf-du-Pape

Côtes du Rhône wijn is geliefd onder wijnliefhebbers en de gemeente Châteauneuf-du-Pape is een van de meest populaire door de uitstekende wijnen die er gemaakt worden. Wijnmakers uit Châteauneuf worden geprezen om hun unieke en bijzondere assemblages. En terecht. Want het is een ware kunst om de perfecte blend te maken. Er zijn immers veel (weer- en omgevings)omstandigheden die het plan van een wijnmaker in de war kunnen schoppen.

Maar als de wijnmaker erin slaagt gebruik te maken van de elementen, ontstaat er ook iets fantastisch. Iedere druif heeft zijn ‘taak’ in de een goede Châteauneuf-du-Pape. Zo geeft de Syrah de wijn zijn fantastische kleur en stevige tannines. De Grenache Noir, een sub variëteit van de Grenache, zorgt voor molligheid, kruiden en een vleug zoete kers. Een druif als Mourvèdre maakt de wijn ‘af’ door hem zijn fijne structuur te geven.