Home Algemeen Van specerij naar supplement: Curcuma!

Van specerij naar supplement: Curcuma!

0
Van specerij naar supplement: Curcuma!

Voor een ieder die geïnteresseerd is in clean eten, in veganistisch eten, in de Ayurvedische gezondheidsleer of misschien is opgegroeid in een land waar er veelal Aziatisch werd gegeten, is bekend met de Curcuma. Curcuma, ook wel Turmeric of Geelwortel, is een specerij met een opvallende gele kleur. Je herkent het vast als de kleur van kerriesaus of de kleur van gele rijst. Naast het feit dat dit een speciale specerij is, bevat Curcuma ook bepaalde stoffen die bijdragen aan de algemene gezondheid van het lichaam. Tenminste, dat denken we. Niets hiervan is tot op heden wetenschappelijk bewezen.

De Curcuma Longa plant groeit en gedijt in warme landen met een vochtig klimaat. Dat betekent dat we hier in Nederland de plant in zijn verschillende vormen dus moeten importeren. Dit kan aan de hand van specerijenpotjes of voedingssupplementen. In Curcuma zit namelijk een belangrijke voedingsstof: Curcumine. Er wordt gedacht dat dit stofje bijdraagt aan de werking van het hart, bloedvaten en gewrichten. Geen wonder dat deze plant dus zo populair is! Vooral in Indonesië, waar de plant zijn herkomst kent, wordt de plant voor diverse doeleinden gebruikt. Zo is het een belangrijk ingrediënt in vele maaltijden, maar wordt het ook gebruikt als natuurlijk geneesmiddel in de Aziatische cultuur. Wederom is hier niets van bewezen. Of dit kruid ook echt dient als geneesmiddel, moet de wetenschap nog bewijzen of uitsluiten.

Een voedingsmiddel of supplement kun je slikken ter ondersteuning van een gezond lichaam. Je kunt het zien als de dag beginnen met direct alle ‘levels’ vol. Je bent uitgerust, hebt ontbeten, bent alert en geconcentreerd. Wanneer je een normaal voedingspatroon hebt, dan zijn voedingssupplementen vaak overbodig. Ze dienen echt als eventuele aanvulling. Vitaminepillen of voedingssupplementen neem je dus naast je gewone dagelijkse dieet. Je vult immers je ‘levels’ een beetje extra aan als het ware. Soms hebben we bijvoorbeeld niet goed geslapen of komen we eiwitten of vetten te kort bij het eten. Dat is allemaal geen ramp; met wat voedingssupplementen zorg je er zo voor dat alles weer aangevuld wordt. Zo kun je vitamines en voedingssupplementen nemen voor van alles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan ijzer, vezels en nu dus ook Curcuma!

Misschien denk je nu; kan ik dan ook gewoon veel kerriesaus eten en dan krijg ik misschien wel dezelfde werking? Dat gaat helaas niet over. In Curcuma voedingssupplementen zit namelijk een geconcentreerde eenheid van de mogelijke voedingsstoffen. Deze krijg je niet allemaal binnen wanneer je kerrie of gele rijst eet. In voedingssupplementen zijn deze geconcentreerde eenheden verwerkt. Overweeg jij zo’n pilletje te gaan slikken bij je ontbijt? Raadpleeg dan eerst even een voedingsdeskundige of jouw huisarts. Dat geldt zeker wanneer je andere medicijnen slikt. Speel nooit je eigen dokter!

Vorig artikel De nieuwste foodtrends
Volgend artikel Het genot van infrarood verwarming
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!