Home Algemeen Voor- en nadelen van een elektrische fiets

Voor- en nadelen van een elektrische fiets

0
Voor- en nadelen van een elektrische fiets

Met het goede weer de afgelopen dagen, is het heerlijk om in de frisse lucht op pad te gaan. Wandelen, skeeleren of hardlopen. Maar ook fietsen is een populaire manier van bewegen in de buitenlucht. Normale fietsen, wielrenfietsen of elektrische fietsen: je komt het allemaal tegen onderweg. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van een elektrische fiets?

Voordelen

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je door de elektrische ondersteuning in elektrische fietsen, een stuk lichter en zeer comfortabel kan fietsen. Daarom is deze fiets ook zeer geschikt voor het fietsen van lange afstanden. Waar je vroeger rood en bezweet aan zou komen, kun je nu dezelfde afstand op je luie gemak afleggen. Ideaal toch! Daarnaast kan je ook nog eens sneller fietsen. Zo doe je korter over diezelfde afstand. Je kunt snelheden rond de 25 kilometer per uur halen en dit een stuk langer volhouden dan op een gewone fiets. Nu denk je misschien, met een scooter of auto ben ik nog sneller en minder moe. Dat klopt alleen de elektrische fiets heeft wel een groot voordeel ten opzichte van deze twee vervoermiddelen. De elektrische fiets is een stuk vriendelijker voor het milieu. Daarnaast kan je bij een auto of scooter zelf helemaal niet meer bewegen. Bij een elektrische fiets kan je altijd zelf nog mee trappen, de fiets helpt je hier alleen in. Zo blijf je toch nog een beetje in beweging. Want ook al gaat bewegen misschien moeilijker en heb je daarom voor een elektrische fiets gekozen, het is erg belangrijk om je aan de bewegingsnomen te houden. In Nederland geldt voor volwassenen en ouderen een advies om minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanningen te verrichten. Door op meerdere dagen een stukje te gaan fietsen, kan je deze doelen halen.

Nadelen

Zoals bij elk product, heeft ook de elektrische fiets naast voordelen helaas een aantal nadelen. Zo zijn ze relatief duur om te kopen. Er bestaan natuurlijk wel veel verschillende modellen in verschillende prijsklassen, maar over het algemeen moet je diep in de buidel tasten. En heb je er eenmaal eentje aangeschaft, ben je nog niet klaar. Het onderhoud aan de fiets en de reparaties zijn oom relatief duurder dan bij een normale fiets. Ook moet u een afweging maken tussen de actieradius en het gewicht van de fiets. Een grotere actie levert een grotere actieradius op, maar ook een hoop extra kilo’s. Zeker indien u voor een elektrische fiets kiest omdat u minder mobiel bent, kan dit extra gewicht lastig zijn.

Vorig artikel Hoe werkt het huren van een privé vliegtuig?
Volgend artikel Alles wat je moet weten over sterrenbeelden
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!