Home Gezonde levensstijl Waarom zou je een detox kuur doen?

Waarom zou je een detox kuur doen?

0
Waarom zou je een detox kuur doen?

In deze tijd van onrust rondom gezondheid, ben je op zoek naar de beste manieren om je lichaam te beschermen en versterken. Een detox kuur, of ontgifting, kan een hele goede manier zijn.

Detoxen of ontgiften

Er zijn allerlei gezondheids- en voedingshypes, waaronder de ‘detox’. Detoxen is het ontgiften van het lichaam. Door het detoxen zou je je weer fit en energiek voelen, de spijsvertering een boost geven en gewicht verliezen. Detoxen is een term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen die je binnen krijgt door eten, drinken of inademen. De veronderstelling bij het detoxen is dat deze gifstoffen zich opstapelen in je lichaam. Er zijn dan verschillende methoden om je lichaam te ontgiften. Je kunt een detox-dieet volgen waarbij je enkel voedsel eet zonder toegevoegde suikers en waarbij geen alcohol, koffie en dergelijke wordt gedronken. Je kunt er ook voor kiezen om enkel groentesappen te drinken en te vasten. Ook zijn er verschillende detoxproducten en -kuren in de vorm van siroop, thee en zelfs detox-voetpads. Kortom, er zijn behoorlijk wat mogelijkheden. Maar welke past bij jou? En wat is de beste detox kuur voor jou?

Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma’s of darmspoelingen. Maar ook oil-pulling, detoxkuren en supplementen.

Met een detox geef jij het lichaam en darmen rust. Je lichaam ondersteunen door het te zuiveren en je lichaam voeden met gezonde, natuurlijke producten zijn allemaal factoren waar detoxen om gaat. Met een detox programma reinig jij je lichaam. Het idee van sapvasten is om gifstoffen uit het lichaam te helpen en je lijf te voeden met voedzame stoffen. De voedingsstoffen die in de detox sapjes zitten worden tijdens de detox sapkuur extra goed opgenomen door het lichaam waardoor het lichaam gezond blijft. Detoxen wordt op verscheidene manieren gedaan.

Wat is de rol van het lichaam bij ontgiften?

Het lichaam heeft een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen. Dat proces verloopt voornamelijk via de lever. Maar ook je nieren en maagdarmkanaal spelen een rol in dit verwerkingssysteem. Als het gaat om het opruimen van lichaamsvreemde stoffen kan je alle stoffen indelen in twee soorten: wateroplosbare en vetoplosbare stoffen. Wateroplosbare stoffen kan het lichaam in het algemeen makkelijk afvoeren: de nieren halen ze uit het lichaam en je plast ze uit. Vetoplosbare stoffen moeten eerst wat verwerkingsstappen door de lever ondergaan om ze af te voeren.

Het lichaam heeft voor het opruimen van vetoplosbare stoffen twee strategieën. De eerste is de binding aan gal. Dit gebeurt in de lever. Als de stoffen zijn gebonden aan gal, worden ze uiteindelijk via de ontlasting uitgescheiden. De tweede methode gebeurt ook in de lever. Via een proces dat biotransformatie heet, worden vetoplosbare stoffen via verschillende stappen wateroplosbaar gemaakt. Als dat is gebeurd, dan plas je de stoffen uit.

De beste detox kuur

Op zoek naar de beste detox kuur? Een detox kuur heeft dus tot doel het lichaam te ontgiften, de lever te zuiveren en darmen te reinigen. Ontgiften is het belangrijkste doel. Afvallen kan een nevendoel zijn. Om dat te bereiken kan je een detox kuur van 3, 4, 5, 7 en zelfs 10 dagen nemen.  Als jij je lichaam echt wilt ontgiften, kies je de beste detox sapkuur of detox dieet- en afslank kuur. Ontgiften van het lichaam biedt vele voordelen. Detoxen is dé manier om het lichaam te reinigen en zo nodig af te vallen. Voor de één is een detox kruidenkuur het optimale reiniging product, voor de ander detox thee, detox pillen of een detox kruiden dieet. Je kunt een detox kuur kopen en volgen voor 3, 4 of 5 dagen maar er zijn ook 8 en 10 daagse detox kuren te koop. Detoxen is een serieuze zaak. Koop daarom de beste detox kuur of detox dieet. En vraag raad aan een specialist of iemand die het al een keer eerder heeft gedaan. Kijk ook goed naar welke detox kuur bij jou past en jouw levenswijze. Het is niet altijd even makkelijk om de overstap naar een kuur te maken, dus er komt ook zeker wel wat motivatie en doorzettingsvermogen bij kijken. Zorg dus dat je de kuur kiest doe jij het beste kunt volhouden.

Afvallen met een detox sapkuur

Wanneer je besluit om te gaan sapvasten, wil je natuurlijk het best mogelijke resultaat. Om de sapvastenkuur zo effectief mogelijk uit te voeren en af te vallen met een detox sapkuur, is het goed om eerst een paar dingen te weten. Sapvasten is een proces waarbij de sappen uit vers fruit en groenten worden gehaald. Dit is een extreme vorm van detoxen. Hierbij worden enkel sapjes gedurende sapvastenkuur gedronken. Vaak zijn dit sapjes met weinig calorieën zodat het effect op gewichtsverlies zo hoog mogelijk is. Vasten wordt al eeuwen gedaan en heeft van oorsprong een religieuze betekenis. In de afgelopen decennia ziet men steeds meer de gezondheidsvoordelen van vasten in.

Is het echt mogelijk om de overtollige kilo’s dankzij een detox dieet kwijt te raken? Ja, dat is zeer zeker het geval. Op het internet vind je in ieder geval voldoende succesverhalen. Succesverhalen van mannen/vrouwen die met een detox dieet aan de slag zijn gegaan én daarmee op hun streefgewicht uitgekomen zijn.

Hoe dit komt? Dit komt onder meer doordat je lichaam géén vast voedsel meer binnenkrijgt. Om toch aan de benodigde energie te komen, moet jouw lichaam dus brandstof op gaan bouwen. Dit doet het lichaam door het aanwezige lichaamsvet te verbranden. Bij een normaal voedingspatroon zou het lichaam echter voor de makkelijkere weg kiezen; het verbranden van de koolhydraten die het lichaam binnenkrijgt.

Het is overigens niet de bedoeling om elke week een paar dagen een sapvastkuur te volgen om zo snel mogelijk af te vallen. Een dergelijke crash dieet kan negatieve gevolgen op je lichamelijke gezondheid hebben. De kans is namelijk groot dat er tekorten aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan in het lichaam. Gebruik dus het sapvasten of een sapkuurdieet als een springplank naar een nieuwe en gezonde levensstijl.

De kracht van kurkuma

Kurkuma (of geelwortel) wordt ook wel het gele goud van Azië genoemd. De kracht van kurkuma zorgt ervoor dat het in vele voedingssupplementen en detox kuren gebruikt wordt. Bijvoorbeeld omdat het net zoals gember ontstekingsremmend is en goed voor de spijsvertering. Zonder meer kan het gerekend worden tot een opmerkelijk ingrediënt. Dit alom bekende kruid wordt doorgaans gehanteerd in de Indiase en Ayurvedische keuken om een lekkere smaak en felle gele kleur te krijgen.

Kurkumina, de werkzame stof in geelwortel, kan al in hele kleine doses de antilichamen activeren zodat het immuunsysteem sterker wordt. Een gram of 2 verse geelwortel helpt om vrije radicalen in het lichaam onschadelijk te maken. Zowel het verse kruid, het droge kruid als het supplement hebben dit effect. De kracht van kurkuma zie je verder ook in dat het de kans vermindert dat ingewanden ziek worden ten gevolge van een ontsteking. Ontstekingen zijn normaal gesproken een afweerreactie van het lichaam. Het zorgt dat er meer witte bloedcellen in het lichaam worden aangemaakt die de oorzaak van de infectie bestrijden. Echter kan het zo zijn dat als de ontsteking te lang duurt er andere lichaamsdelen ziek worden van de ontsteking.

Nog een aspect dat de kracht van kurkuma aantoont, is het effect op de gewrichten. Hier is waar Kurkuma zijn kracht en nut zal tonen. Kurkuma ondersteunt de gewrichten op een bijzondere en unieke manier. Dit gegeven wordt gestaafd met grondige en uitgebreide klinische studies die er zijn uitgevoerd in het jaar 2016. Deze studies bevestigen dat het wetenschappelijk bewezen is dat kurkuma een zeer werkzame kruid is die een positieve werking heeft op de spieren, pezen en gewrichten.

Je hebt dus niet alleen in de keuken voordelen aan kurkuma. Kurkuma helpt namelijk ook om de gewrichten flexibel te houden. Daarnaast is het ook zo dat de gezondheid van lever actief ondersteunt wordt door het gebruik van kurkuma. En de lever is belangrijk voor de reiniging van je lichaam en de verwijdering van vervuilende stoffen. Vandaar ook dat geelwortelpoeder ook in bijvoorbeeld detox pillen en detox sapkuren wordt verwerkt. Wie last heeft van een immuunsysteem die verzwakt is, mag verder ook erop rekenen dat door kurkuma deze een boost zal kunnen geven. Kurkuma is dus een bijzonder veelzijdig en krachtig kruid.

Opgeruimd lijf, opgeruimd hoofd

In de afgelopen jaren is in ieder geval gebleken dat veel mensen iets aan dit dieet hebben gehad. Door en detox sapkuur te volgen, weet je jouw lichaam volledig te ontgiften. Jouw lichaam wordt gereset, jouw lichaam wordt opgeschoond en jouw organen komen volledig tot ‘rust’. Dit betekent ook dat alle afval- en gifstoffen uit jouw lichaam kunnen verdwijnen. Je kunt je vast voorstellen dat dit meerdere voordelen met zich mee brengt, waaronder het kwijtraken van de overtollige kilo’s. Maar een opgeruimd hoofd is in deze tijd ook een heel groot voordeel. Wel misschien even wachten tot na de feestdagen.

Vorig artikel Alle voordelen van een houtkachel toegelicht
Volgend artikel Last van zweetvoeten? Zo kun je dit voorkomen!
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!