Wanneer je beginnend ondernemer bent in de MKB-branche weet je misschien niet voor welke energie MKB je moet gaan. Bij het kiezen van zakelijke energie heb je namelijk de keuze tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie. Hierbij heb je ook nog eens de keuze tussen grijze en groene stroom en moet je kijken naar een aantal voorwaarden. Wil je bijvoorbeeld zakelijke energie afnemen tegen een vast tarief of ga je liever voor een flexibel tarief? Het is in ieder geval wettelijk vastgelegd of je als kleinverbruiker of als grootverbruiker van zakelijke energie wordt gerekend. In dit artikel leggen we je het verschil tussen beide soorten energie uit, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Wat is kleinzakelijke energie?
We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: iedere ZZP’er en vrijwel iedere MKB’er valt onder kleinzakelijke energie. Je kunt dit gemakkelijk controleren: is de capaciteit van alle aansluitingen voor elektriciteit kleiner dan 3 x 80 Ampère en is de gasaansluiting kleiner dan 40m3 per uur? In dat geval ben je een kleinverbruiker van zakelijke energie. Er zijn nog een aantal punten waar je aan kunt herkennen dat je een kleinzakelijke klant bent. Zo krijg je bijvoorbeeld iedere maand één factuur waar alle kosten op verrekend zijn. Hier vind je de kosten van de energieleverancier op terug, maar ook van de netbeheerder en de overheidsheffingen. Tot slot betaal je bij kleinzakelijke energie iedere maand hetzelfde bedrag. Blijkt aan het eind van het jaar dat je te veel of te weinig hebt betaald? Dan wordt dat verrekend en krijg je nog geld terug of moet je in het ergste geval nog iets bijbetalen.
Wat is grootzakelijke energie?
Hoewel de meeste MKB’ers onder kleinzakelijke energie vallen, zullen er ook enkelen zijn die meer energie nodig hebben binnen hun bedrijf. Zij vallen onder grootzakelijke afnemers wanneer ze beschikken over een aansluiting voor elektriciteit met een capaciteit die groter is dan 3 x 80 Ampère. De gasaansluiting bij deze bedrijven is groter dan 40m3 per uur. Ook gebeurt het factureren anders: waar je bij een kleinzakelijk contract één factuur krijgt, moet je het bij grootzakelijke energie met twee facturen doen. Je krijgt hierbij een factuur van de energieleverancier én van de netbeheerder. Ook betaal je niet maandelijks een vooraf afgesproken bedrag, maar betaal je voor de zakelijke energie die je daadwerkelijk verbruikt. Dat betekent ook dat je aan het einde van het jaar niets bij hoeft te betalen en niets terug kan krijgen. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent per maand.
Beste energiedeal vinden voor MKB
Of je nu onder kleinzakelijke of grootzakelijke energie valt; het is altijd aan te raden om voor de beste energiedeal te gaan. Vandaag de dag is het niet eens zo heel moeilijk om een goede aanbieding met een scherp tarief te vinden wat betreft je MKB energie. Het enige dat je moet doen is een online energievergelijker gebruiken die gespecialiseerd is in zakelijke deals. Met zo’n vergelijker vind je binnen enkele minuten de beste aanbieding op het gebied van energie die bij jouw bedrijf past. Hier hoef je niet veel voor te doen: het enige dat je moet weten is je jaarlijkse verbruik en eventueel extra voorwaarden, zoals de keuze voor grijze of groene energie. Je overige wensen omtrent zakelijke energie kun je hierbij altijd invullen. Op Minder.nl vind je zo’n handige zakelijke energievergelijker waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Onthoud hierbij altijd: blijf nooit hangen bij een energieleverancier. Voor de beste prijs moet je altijd overstappen.