Home Huis De ideale thuiswerkplek maak je zo

De ideale thuiswerkplek maak je zo

0
De ideale thuiswerkplek maak je zo

Ondanks dat Nederland langzaamaan uit de lock down komt zal thuiswerken voorlopig nog de norm blijven. Verwacht wordt ook dat thuiswerken standaard zal worden, gecombineerd met wat werkdagen op het kantoor. Het is dan ook super belangrijk om thuis een fijne werkomgeving te hebben. Het is niet altijd even gemakkelijk om thuis een stimulerende werkomgeving na te bootsen. De een zit het liefst tussen de kinderen aan de eettafel terwijl de ander zich liever terugtrekt op zolder. Goed om te weten: verschillende persona’s hebben behoefte aan een specifieke werkplek. Je werkgever is daarnaast ook verplicht om ervoor te zorgen dat je een gezonde en veilige thuiswerkplek hebt, de Arbowet geldt ook voor thuiswerkplekken.

 

De basis

Een thuiswerkplek bestaat in principe uit twee basiselementen: een bureau en bureaustoel. Dus geen eettafel of lounge stoel, je hebt meer nodig dan dat. Ook heb je voldoende ruimte nodig om al je spullen kwijt te kunnen. Alleen een laptop nodig? Dan is een Klein bureautje voor jou voldoende. Maar als jij werkt met meerdere schermen en een kladblok naast je hebt liggen zal een groot hoekbureau voor jou handiger zijn. Ook moet je beschikken over een stevige, ergonomische bureaustoel. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je daar een paar uur lang lekker op kunt zitten. Ooit al eens van Cradle to Cradle gehoord? Dit is een keurmerk op het gebied van milieu en duurzaamheid en staat voor het hergebruik van alle materialen waar een product uit is opgebouwd, na het einde van de levensduur. Deze materialen worden gebruikt voor een nieuw product of worden terug opgenomen in het milieu. Verschillende merken hebben bureaustoelen geproduceerd volgens dit Cradle to Cradle principe. Je kunt tegenwoordig dus ook duurzaam zitten.

 

Klimaat

Het klimaat, oftewel de temperatuur, van de ruimte is erg belangrijk en heeft dan ook grote invloed op je productiviteit. Niemand wilt iets moeten typen met ijskoude handen, maar hitte op kantoor verslechterd juist weer de productiviteit. De beste temperatuur is 22 graden Celsius. In de winter mag het iets kouder zijn dan in de zomer. Om de temperatuur te beïnvloeden kun je gebruik maken van een klimaatbeheersingssysteem, airconditioning, ventilatie, verwarming en/of luchtbevochtigers.

 

Checklist

Naast een goede bureaustoel en bureau en de juiste temperatuur kun je verder met het afstrepen van je checklist met benodigde artikelen. Zorg voor voldoende verlichting en vooral ook de juiste verlichting die bij jou past. Ouderen hebben bijvoorbeeld fellere verlichting nodig dan jongeren. Het licht moet niet recht in je ogen schijnen maar hoort er wel voor te zorgen dat je niet met je ogen hoeft te knijpen. Een muis en toetsenbord mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Werk je het liefst met twee schermen? Vraag dan aan je werkgever of je een scherm mag lenen of schaf deze aan.

Vorig artikel Leasen met een mobiliteitsbudget
Volgend artikel Beton storten: hoe doe je dit goed?
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorie├źn, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!