Home Uitgelicht Leasen met een mobiliteitsbudget

Leasen met een mobiliteitsbudget

0
Leasen met een mobiliteitsbudget

Vervangt het mobiliteitsbudget de leaseauto? Steeds meer organisaties kiezen niet langer voor het verstrekken van een leaseauto aan hun medewerkers, maar voor een mobiliteitsbudget. De voordelen zijn duidelijk, met dit budget kunnen medewerkers zelf bepalen hoe ze reizen. Dit kan leiden tot verrassende, persoonlijke keuzes. Zo kan een medewerker die tevens een fanatiek motorrijder is, ervoor kiezen om ‘s winters met het openbaar vervoer naar klantafspraken te reizen, terwijl ‘s zomers deze medewerker zal kiezen voor het gebruik van een eigen motor. Dergelijke invullingen van mobiliteit zijn vanuit de werkgever haast niet te managen, maar door het toekennen van een mobiliteitsbudget aan werknemers, ontstaan creatieve oplossingen die kostenefficiënt en duurzaam zijn en bovendien bijdragen aan het werkgeluk van de medewerkers.

Elke werknemer is anders, waarom de mobiliteitsoplossing niet?

Werknemers waaraan vroeger, zonder discussie een zakelijke leaseauto werd verstrekt, krijgen nu periodiek een vast bedrag waaruit ze zelf hun mobiliteitskosten moeten betalen. Is het mobiliteitsbudget te laag voor de gekozen oplossing? Dan is dat jammer voor de werknemer. Kiest de werknemer een goedkopere oplossing? Dan kan het voordeel soms in eigen zak worden gestoken. Op deze manieren draagt een mobiliteitsbudget bij aan de verdere individualisering van het werknemerschap. Tenslotte is elke werknemer anders, waarom zou een mobiliteitsoplossing dan uniform moeten zijn?

Private lease vanuit een mobiliteitsbudget?

Een voor de hand liggende keuze voor een werknemer is om het mobiliteitsbudget te benutten voor de aanschaf van een private leaseauto. Zeker als de werknemer al een auto heeft voor privégebruik, kan een private leaseauto een prima oplossing zijn. De voordelen voor de medewerker zijn duidelijk:

  • Door de leaseauto alleen te gebruiken voor zakelijke reizen, worden de kosten van zakelijk reizen duidelijk gescheiden van de kosten voor privéreizen.
  • Doordat de leaseauto nieuw is, kan de werknemer vertrouwen op 100% beschikbaarheid. Mocht de leaseauto toch niet beschikbaar zijn, bijvoorbeeld vanwege een storing of een plotselinge reparatie, dan kan in het leasecontract worden opgenomen dat een vervangende auto direct beschikbaar is.
  • Een van de voordelen van rijden met een private leaseauto is het ontzorgen van de rijder, dat betekent dat een medewerker die kiest voor private lease, op gemakkelijke wijze toegang heeft tot een eigen auto.
  • Een medewerker heeft ook de vrijheid om te kiezen voor een private leaseauto die boven het budgetbedrag uitgaat. Uiteraard zal de werknemer het verschil zelf moeten bijpassen.

 

Geen bijtelling

Van buitenaf lijkt het een klein verschil, een zakelijke leaseauto die door de werkgever wordt betaald of een private leaseauto die de werknemer uit het mobiliteitsbudget betaalt. Toch is er een duidelijk verschil. In het geval dat gebruik wordt gemaakt van het mobiliteitsbudget, hoeft de medewerker geen bijtelling te betalen. Een niet onbelangrijk voordeel.

Vorig artikel Onderhoud en schoonmaak van houten jaloezieën
Volgend artikel De ideale thuiswerkplek maak je zo
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!