Home Algemeen Een nieuw avontuur! Verhuizen naar het buitenland

Een nieuw avontuur! Verhuizen naar het buitenland

0
Een nieuw avontuur! Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland kan gedaan worden om tal van redenen: permanent, voor school of stage, voor de liefde van je leven… In deze tekst worden zo enkele voorbeelden besproken maar ook wat erbij komt kijken als je zo’n grote stap in je leven wil maken.

Permanent weg uit eigen land

Het kan zo zijn dat je als persoon of als gezin de keuze maakt om permanent in een ander land te gaan wonen. Een Nederlander in België wordt zo een Nederbelg. Maar je kan natuurlijk ook een nog veel grotere stap zetten en verhuizen naar een land verder weg. Je kan daarbij zelf een bedrijf oprichten (bijvoorbeeld een camping in Frankrijk, een boerderij in Tanzania…) maar het kan ook zo zijn dat je gewoon gaat werken en dat het avontuur van het leven in een ander land je het meest aanspreekt.

Wat zeker is: of je nu slechts een kleine oversteek maakt naar een buurland of je zoekt je lot verder weg, je kan voor jezelf zeggen dat je in een ander land kan wonen. En dat is al best veel waard omdat je je overal thuis kan voelen. Je kan snel je eigen weg vinden, ook al is dit in een ander land met andere culturen en gewoontes.

Weg uit eigen land voor een bepaalde tijd

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om slechts enkele maanden te verhuizen naar het buitenland. Bijvoorbeeld voor een studie (Erasmus) of voor een liefde die je hebt leren kennen en daar beter wil leren kennen voordat jullie verdere beslissingen zullen maken waar jullie willen gaan wonen.

Wat komt erbij kijken?

Internationaal verhuizen – zowel voor korte als lange duur – brengt heel wat dingen met zich mee. Voor een verhuizing naar Frankrijk heb je bijvoorbeeld geen visum nodig, maar buiten Europa dan weer wel Je moet tevens weten hoe het werkt met de lokale belastingen, de sociale zekerheid, etc… Belangrijk is om jezelf hierover vooraf te (laten) informeren. Zo kom je niet zo snel voor verrassingen te staan.

Ter conclusie kan er gezegd worden dat verhuizen naar het buitenland een hoop avontuur met zich meebrengt. Je kan ervoor kiezen om permanent of juist voor een kortere periode naar het buitenland te trekken. Wat steeds belangrijk is, is om jezelf te (laten) informeren over tal van zaken.