Home Kinderen Hoe help je je kind om zelfstandiger te worden?

Hoe help je je kind om zelfstandiger te worden?

0
Hoe help je je kind om zelfstandiger te worden?

Als ouder zal je merken dat je jonge kind niets liever wil dan dingen zelf doen. Dat begint al op hele jonge leeftijd, wanneer het bijvoorbeeld probeert om zelf een flesje of lepeltje vast te houden als je hem of haar probeert te voeren. Wordt het kind wat groter, dan zal dit alleen maar toenemen. Hoe kun je zelfstandigheid stimuleren, maar dan wel op een veilige en prettige manier?

Zelluf doen

Vrijwel iedere ouder kent de uitspraak ‘zelluf doen!’ wel. Hij komt niet altijd op een moment waarop dat goed uitkomt. Heb je net heel veel haast om met kind en al de deur uit te komen, wil je kind opeens heel dringend zélf zijn schoenen aantrekt. Wat doe je in deze situatie? Heb je echt haast, en gaat er iets gruwelijk mis als je te laat de deur uitgaat? Wees dan duidelijk naar je kind: nu even niet. Geef daarbij wel direct aan op welk moment het wél zelf de schoenen aan mag trekken. Is de haast iets minder groot, dan kun je misschien voorstellen om het nu nog even samen te doen, zodat het kind het de volgende keer misschien wel helemaal zelf kan. Zit je kind met een paar schoenen in de handen die het waarschijnlijk niet binnen een uur zelf aan gaat krijgen, maar wil je zelfstandigheid wel stimuleren? Dan kan het ook een idee zijn om twee paar schoenen te pakken die wel makkelijk aan kunnen, en je kind hieruit te laten kiezen. Zo houdt het de regie, en duurt het geen uren. Iedereen tevreden!

Wat kan je kind?

Zelfstandigheid mag je dus best stimuleren, uiteindelijk zal je kind het toch allemaal moeten leren. Vaak voelt het zelf wel een beetje aan waar het aan toe is, en zijn de dingen die hij of zij zelf wil doen ook best haalbaar. Stelt het toch iets voor waarvan je als ouder weet dat het gevaarlijk is, bijvoorbeeld zelf met een mes een broodje snijden, dan grijp je uiteraard in.

Iets wat altijd goed is qua zelfstandigheid, is zelf naar het toilet gaan. Dit kunnen kinderen ook al best snel, eigenlijk vanaf het moment dat je begint met zindelijk worden. Stimuleer je kind om zelf naar de wc te gaan, dat maak het extra trots als het weer gelukt is. Natuurlijk zorg je wel dat je wc goed uitgerust is op een peuter, door bijvoorbeeld een opstapje te plaatsen zodat je kind zelf op de wc kan gaan zitten. Zorg dat er een toiletbril verkleiner aanwezig is, zodat je kind wat fijner zit. Een losse verkleiner kan, maar wil je graag dat je kind zelfstandig wordt dan is een familie wc bril soms een betere optie. Hier zit de toiletbril verkleiner al in de wc bril verwerkt, je hebt dus geen losse onderdelen. Wel zo makkelijk voor je kind.

Vorig artikel Voedingssupplementen, waarom ze handig kunnen zijn!
Volgend artikel Meer dan chatten met een chatbot
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!