Home Gezonde levensstijl Hoe traditioneel ben jij als het om koffie gaat?

Hoe traditioneel ben jij als het om koffie gaat?

0
Hoe traditioneel ben jij als het om koffie gaat?

Koffie is koffie. Dat is het altijd al geweest en dat zal het ook altijd blijven. De plant waar we de vruchten van plukken, de koffieplant, om de pitten die zich in deze vruchten bevinden vervolgens te roosteren, is al zolang we het weten precies hetzelfde gebleven. De manier waarop we de pitten oogsten en roosteren, ook daar is niet zo heel veel in veranderd. Maar aan het einde van het proces, de manier waarop we koffiezetten, daar is in de afgelopen jaren wel heel wat veranderd.

Aan de basis verandert niets

Wist je dat een koffieboon eigenlijk helemaal geen echte boon is? De naam doet vermoeden dat een koffieboon vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een bruine boon of tuinboon, en ook op eenzelfde manier groeit en geoogst wordt. Niets is echter minder waar. Een koffieboon is geen boon, maar de pit van een vrucht. Waar het bij de meeste gevallen zo is dat we de vrucht opeten en de pit weggooien, is het bij de vruchten die aan de koffieplant groeien precies andersom. Hier verwijderen we juist na het plukken het vruchtvlees van de pit, omdat we hier verder weinig mee doen. Nee, het is de pit waar het om draait.

Deze ziet er in eerste instantie nog niet uit zoals wij koffiebonen kennen, maar dat verandert snel. Deze pitten worden namelijk gedroogd en hierna geroosterd. En als je dan nog eens kijkt, zie je opeens de koffiebonen zoals wij ze kennen. Nog steeds geen echte boon, maar door zijn vorm is de naam wel logisch te noemen. Dit proces bestaat al sinds de ontdekking van de koffie, en is in de loop der jaren hooguit wat gemoderniseerd.

Houd je van verandering?

Waar het proces van oogsten en roosteren al vele jaren nauwelijks is veranderd, is de manier waarop wij onze koffie bereiden wel heel anders dan het enkele tientallen jaren geleden was. Niet langer is filterkoffie de norm in ieder huishouden, al is de bereiding van de meeste soorten koffie nog wel steeds op ditzelfde principe gebaseerd.

We kunnen de koffie tegenwoordig ook zetten met behulp van pads, wat eigenlijk een soort mini-filtertjes gevuld met koffiepoeder zijn. Of wat dacht je van koffie cups, ook heel populair. Het voordeel van deze koffie die per portie is verpakt, is dat je ieder kopje vers kunt zetten. Bovendien geeft het mogelijkheden om eens af te wisselen. Zowel pads als cups zijn in verschillende soorten en smaken te koop. Zo kun je eens wat anders drinken dan je standaard kopje. Veel mensen vinden dit fijn, zij houden van afwisseling en zijn als het op koffie aankomt niet zo gehecht aan hun vaste ‘recept’. Daar staat tegenover dat er ook meer dan genoeg mensen zijn die hun koffie het liefst iedere dag precies hetzelfde, op de manier die zij het lekkerst vinden, willen drinken. Met alle mogelijkheden die we nu hebben zijn beide voorkeuren gelukkig makkelijk te realiseren.

Vorig artikel Zelf wiet kweken? Dit moet je weten
Volgend artikel Winst maken met cryptomunten: hoe pak je dat aan?
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorie├źn, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!