Home Huis Houtworm in uw huis aanpakken

Houtworm in uw huis aanpakken

0
Houtworm in uw huis aanpakken

Als je houtwormen tegenkomt in huis, dan ben je daar hoogstwaarschijnlijk niet blij mee. Je hebt niet alleen insecten in huis, de houtwormen kunnen ook alles wat van hout is, vernietigen, inclusief dure vloeren en meubelstukken. Voorkomen is beter dan genezen, maar als de houtwormen er eenmaal zijn, dan zal je ze moeten bestrijden. Hoe kom je zo snel mogelijk van deze ongewenste bewoners af en hoe zorg je dat ze weg blijven?

Zijn het houtwormen?

Behalve houtwormen zijn er nog meer insecten die hout kunnen boren. Het is dus belangrijk dat je weet van welk insect je last hebt, voordat je het probleem kan aanpakken. Houtwormen zijn crèmekleurige, soms harige, larven die zich verbergen in hout en dit ook gebruiken als voedsel. Afhankelijk van de soort kunnen ze 6 tot 11 millimeter lang worden. Zij boren zich in het hout en zo ontstaan er gangen in. Deze larven zullen zich uiteindelijk ontpoppen in kevers en bij het verlaten van het hout laten ze kleine ronde gaten in de houten voorwerpen achter, waarbij er zaagsel achterblijft. Vaak zijn de kevers dan ook in de buurt van de wormen te vinden. Hout dat vochtig is of zich in vochtige ruimtes bevindt, trekt deze insecten aan.

Effectieve bestrijding en preventie

Er zijn een aantal manieren om deze insecten tegen te gaan. Afhankelijk van de grootte van het voorwerp, zou je de houtwormen kunnen bestrijden door het voorwerp bloot te stellen aan hoge of lage temperaturen. Het voorwerp een aantal weken in de vriezer plaatsen of in een oven verwarmen zorgt ervoor dat de houtwormen dood gaan. Verder zijn er huismiddeltjes die zouden kunnen werken. Azijn of alcohol inbrengen in het hout kan voorkomen dat je last krijgt van wormen, maar ook het aanbrengen van was, terpentine of andere middelen op oliebasis kunnen effect hebben.

Behalve de huismiddeltjes die je kan gebruiken, kan je ook bij de doe-het-zelf winkels terecht voor chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het bekend dat de larven zich vaak bevinden in hout dat niet behandeld is met lak of beits of iets dergelijks. Je kan dus wel proberen te voorkomen dat je er last van krijgt door te zorgen dat het hout bewerkt is.
Zoals eerder genoemd, vocht is aantrekkelijk voor de wormen, dus zorg voor droog hout in droge ruimtes.

Vorig artikel Geuren geurolie is als een magie voor de neus
Volgend artikel Zo stimuleer je je koter door middel van spel
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!