Home Kinderen Met je kind naar de tandarts? Lees deze tips!

Met je kind naar de tandarts? Lees deze tips!

0
Met je kind naar de tandarts? Lees deze tips!

Veel kinderen zijn bang voor de tandarts. Heel vervelend, want het is wel belangrijk om regelmatig een bezoekje aan de tandarts te brengen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van het gebit, het geeft ook minder kans op tandartsangst op latere leeftijd. Neem je kind dus al vroeg mee naar de tandarts. Voor kinderen worden de meeste tandartskosten vergoed door de basisverzekering, dus dit hoeft geen drempel te zijn. Is jouw kind bang voor de tandarts? Of neem je je kind voor het eerst mee naar de tandarts? Lees dan deze tips!

Neem je kind mee naar je eigen halfjaarlijkse controle

Je kunt je kind meenemen naar je eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet je kind namelijk dat jij ook rustig in de stoel ligt en dat er niks gebeurt. Doe dit wel alleen als je zeker weet dat je geen behandeling hoeft te ondergaan! Anders kan dit de angst juist versterken. Ben je zelf erg angstig voor de tandarts? Dan kun je beter iemand anders mee laten gaan. Is je partner bijvoorbeeld wel rustig en kalm? Dan is dat een betere keuze. Tandartsangst kan namelijk worden overgedragen op het kind.

Bereid je kind voor op het tandartsbezoek

Het is belangrijk om je kind voor te bereiden op het tandartsbezoek. Dit doe je door je kind geruststellen en precies uit te leggen wat er gaat gebeuren. Vertel dat het niet eng is en wat de tandarts gaat doen. Tijdens het tandartsbezoek kan de tandarts dit ook zelf uitleggen. Bereid je kind ruim op tijd voor op een tandartsafspraak, zodat het niet als een verrassing komt. Als je kind een vervelende behandeling moet ondergaan is het niet slim om beloftes te doen als: het doet geen pijn. Dit is namelijk niet goed voor het vertrouwen van je kind.

Voorkom nare behandelingen

Om te zorgen dat je kind op jonge leeftijd geen tandartsangst ontwikkeld, is het belangrijk om nare behandelingen te voorkomen. Natuurlijk heb je hier niet altijd zelf grip op, maar je kunt wel zorgen voor een goede mondhygiëne van je kind. Poets de tanden van je kind goed met een zachte borstelkop. Voor kleine kinderen gebruik je speciale peutertandpasta. Geef je kind ook niet te veel snoep, frisdranken en vruchtensappen. Dit zijn namelijk grote boosdoeners voor tanderosie.

Nog een extra tip: voordat de melktanden van je kind beginnen te wisselen, komt vaak de eerste kies al door achter de laatste melktand. Door veel ouders wordt dit niet opgemerkt, doordat er geen tand uit gaat. Deze kies wordt makkelijk overgeslagen als je recht naar achteren poetst met de tandenborstel. Schenk daarom wat extra aandacht aan deze nieuwe tand en poets hem vanaf de zijkant.

Kindertandarts

Is je kind heel bang voor de tandarts? Dan kun je ervoor kiezen om naar een speciale kindertandarts te gaan. Deze stelt kinderen op hun gemak en weet hoe je met kinderen om moet gaan. Het ene kind is anders dan het andere kind, en ook de hoeveelheid angst verschilt. Een kindertandarts weet op alle gevallen goed in te spelen. Voor een speciale kindertandarts kun je bijvoorbeeld naar tandarts Amsterdam. Bij deze tandarts in Amsterdam is het hele gezin welkom. Bij een kindertandarts worden kinderen vaak beloond nadat ze klaar zijn met de controle of hun behandeling. Natuurlijk kun je je kind zelf ook belonen met een kleinigheidje, zoals een uurtje langer opblijven. Na een nare behandeling kun je je kind beter laten rusten en lekker een filmpje laten kijken.

 

Vorig artikel Handtassen schoonmaken in 4 stappen
Volgend artikel Glasmozaïek
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!