Home Huis Profiteren van een lage hypotheekrente?

Profiteren van een lage hypotheekrente?

0
Profiteren van een lage hypotheekrente?

Profiteren van een lage hypotheekrente?

De hypotheekrentes hebben een historisch laag punt bereikt. Het is voor veel mensen zeer interessant om te profiteren van deze rente, maar hoe kan je profiteren van deze rente? In deze blog wordt globaal besproken hoe een hypotheek werkt en hoe je kan profiteren van deze historisch lage rente. Daarnaast is het van belang om ook de gevolgen van deze handelingen en nadelen te overwegen.

Hoe werkt een hypotheekrente?

In de meeste gevallen is een hypotheekstrekker een bank. De meest gebruikelijke vorm van het afsluiten van een hypotheek is een vaste hypotheeklening. Bij een vaste hypotheeklening wordt looptijd en percentage vastgesteld. Dit spreek je van te voren met je hypotheekverstrekker af. Je bepaalt wat voor bedrag je maandelijks afdraagt aan je hypotheekverstrekker over een bepaalde periode. Deze periode varieert tussen de één en 30 jaar. De hoeveelheid rente die bepaald wordt hangt af van de looptijd.

Het is daarentegen ook mogelijk om tegen een variabal rentetarief een hypotheek af te sluiten. Dit wordt ook wel de korte rente genoemd. De hypotheekverstrekker kan ieder moment de rente naar boven of beneden bewegen en dit heeft invloed op de hoeveelheid rente die je betaalt.

Historisch lage rente

Om te kunnen profiteren is het eerst handig om te weten wat de hypotheekrente momenteel bedraagt. Op Hypotheekrente.nl is een overzicht te zien van de actuele hypotheekrente van vaste en variabele tarieven bij verschillende hypotheekverstrekkers. De hypotheekrente heeft zijn dieptepunt inmiddels bereikt zou je denken. Het is nog niet eerder voorgekomen dat de hypotheekrente onder het marktgemiddelde is gekomen. Het marktgemiddelde voor 10 jaar vast is 1% en de rente is daar onder gedoken. Het marktgemiddelde voor 30 jaar vast bedraagt 2% en er zijn al een aantal verstrekkers die onder dit marktgemiddelde een hypotheeklening aanbieden.

Hoe kan ik profiteren van een historisch lage hypotheekrente?

Iedereen wilt zijn geld sparen en uiteraard zo min mogelijk geld betalen voor een lening. Er zijn verschillende manieren om te kunnen profiteren van deze vreselijk lage hypotheekrente. Het is mogelijk om te overstappen naar een andere hypotheekverstrekker die een lager tarief aanbiedt. Het gevolg hiervan is dat je een boeterente ontvangt. Om deze boeterente niet te ontvangen is het mogelijk om je hypotheek af te lossen, je huis te verkopen en dan een nieuwe hypotheeklening af te sluiten. Hierdoor kan je van je hoge hypotheekrente af komen.

Hier zitten wel een aantal nadelen aan verbonden. De huizenprijzen zijn afgelopen jaren flink gestegen en het aanbod van huizen is kleiner geworden afgelopen jaren, terwijl de vraag hier naar enorm is gestegen. Ook is het dan de vraag of je een woning kan vinden die bij je past. Kortom, het is mogelijk om te profiteren van de historisch lage rente, maar dit zal ongetwijfeld niet risicovrij verlopen.

 

 

Vorig artikel Verras je collega’s met een Paasgeschenk
Volgend artikel Bamboe jaloezieën, wat zijn de voordelen?
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!