Nederland kent steeds meer festivals, je zou zelfs kunnen stellen dat er een echte festivalcultuur begint te bestaan. Naast de hele grote, waar landelijke aandacht voor is, telt ons land vooral heel veel kleine festivals. Deze zijn vaak bedoeld voor een heel specifieke doelgroep met een bepaalde interesse, of vooral voor een lokaal publiek.

Iedere week

Doe je een beetje je best, dan kun je in Nederland zeker wekelijks een festival bezoeken. Zeker in de zomermaanden kun je je gemiddelde flink opschroeven, en is er zoveel aanbod dat je soms keuzes zal moeten maken.

Echte festivalgangers herken je vaak aan hun polsen. Voor hen is één van de redenen dat het bezoek aan een festival zo leuk is het traditionele polsbandje dat je als bezoeker vaak het hele festival draagt. Echte liefhebbers sparen deze, en hebben aan het eind van het festivalseizoen vaak hun hele armen vol. De echte festivalganger herken je dus aan de polsbandjes!

Voor liefhebbers

De grote festivals die we in Nederland kennen, draaien vaak voor een heel groot deel om muziek. Een groot festival duurt vaak meerdere dagen, waarbij de bezoekers (of een deel ervan) overnachten op een camping die direct aan het festivalterrein ligt. Deze opzet zorgt voor een bijzondere sfeer, een gevoel van saamhorigheid en vrijheid, waar de echte festivalgangers zo dol op zijn. Even weg uit ‘de normale wereld’, en een paar dagen opgaan in de muziek, de mensen, de gezelligheid. Je even nergens zorgen om maken, behalve dan de vraag of je nog wel genoeg consumptiebonnen of muntjes op zak hebt om wat te eten en drinken te kopen.

Naast dit soort grootschalige festivals vind je verspreid over het land ook nog een heleboel veel kleine varianten. Vaak zijn deze festivals meer lokaal georiënteerd, en richten zij zich vooral op de bewoners van de stad waar het festival plaatsvindt en omliggende plaatsen. Op veel van dit soort festivals staat muziek centraal, maar er zijn er ook meer dan genoeg die zich op andere kunstvormen richten.

Festivals met een bijzondere insteek, er zijn varianten voor truckers, voor kinderen en zelfs voor honden, richten zich vaak op een wat kleiner publiek, dat verspreid over het hele land of zelfs daarbuiten woont. Dit zijn vaak geen notoire festivalbezoekers, maar mensen met een hobby of interesse die het leuk vinden om gelijkgestemden te ontmoeten en even op te gaan in wat zij het allerleukste vinden. Ook dit soort festivals worden steeds talrijker, er is bijna geen Nederlander meer te vinden waar geen geschikt festival voor wordt georganiseerd!