Home Huis Duurzaam wonen en leven; 5 tips en tricks

Duurzaam wonen en leven; 5 tips en tricks

0
Duurzaam wonen en leven; 5 tips en tricks

Duurzaam wonen en leven, het is dé leefstijltrend die niet alleen goed is voor jezelf maar ook voor het milieu. Je kunt thuis een hoop bijdragen aan het verduurzamen van het milieu en kleine veranderingen kunnen al een hoop opleveren. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor je portemonnee. Wij geven je 5 tips en tricks waarmee je direct van start kunt met een duurzamer leven.

Ga spaarzaam om met energie

Door jouw energieverbruik zoveel mogelijk te beperken minimaliseer je jouw impact op het milieu. De verwarming op slechts een paar graden lager levert al veel winst op. Daarnaast bespaar je zo op de energierekening. Trek een extra trui aan als het fris is in huis, douche een paar minuten korter en zet apparaten uit in plaats van op stand-by als je deze niet gebruikt. Let ook op het energielabel van nieuwe apparaten die je aan moet schaffen wanneer bijvoorbeeld de koelkast of de wasmachine aan vervanging toe is. Kies ook voor LED verlichting om je huis op een sfeervolle en energiezuinige manier te verlichten.

Zelf energie opwekken

Door zelf je duurzame energie op te wekken kun je helemaal energieneutraal leven! Zonnepanelen zijn een investering, maar als je het geld hebt is het heel verstandig om deze aan te schaffen. Je verdient deze investering namelijk binnen een paar jaar terug omdat je geen energiekosten meer maakt. Zorg ook voor een bliksemafleider zonnepanelen als je vrijstaand woont en een hoog dak hebt. Zo voorkom je dat de bliksem in kan slaan op jouw zonnepanelen.

Eet minder vlees

De vleesindustrie is gigantisch vervuilend en daarnaast veroorzaakt het veel dierenleed. Helemaal vegetarisch of veganistisch hoef je niet te gaan leven (al mag dat natuurlijk wel). Het scheelt al veel als je een vleesvrije dag inplant per week. Op deze dag eet je helemaal geen vlees of vleeswaren. Het leuke hiervan is dat je een stuk creatiever gaat koken als je een echte vleeseter bent. Je komt namelijk in aanraking met allerlei smaakvolle vleesvervangers en groenten die je wellicht nog niet eerder hebt uitgeprobeerd.

Minder consumeren

Een duurzame leefstijl gaat gepaard met de bewuste aanschaf van spullen en nieuwe artikelen. Tweedehands zijn er ook heel veel leuke spullen en kledingstukken te krijgen. Door je drang naar materiele spullen te beperken kom je er na een tijdje vaak ook achter dat je al die spullen helemaal niet nodig hebt. Koop alleen waar je echt gelukkig van wordt. Heb je een vol huis? Zet dan zelf wat spulletjes te koop die je niet gebruikt! Zo krijgt het een tweede leven en kan jij een extra centje in je zak steken.

Voorkom voedselverspilling

Zonde toch, dat eten dat aan het eind van de week allemaal in de prullenbak belandt? Niet alleen bij mensen thuis is voedselverspilling een groot probleem, maar ook bij supermarkten en dergelijke. Met de app Too good to go kun je deze etenswaren die anders in de prullenbak zouden belanden voor een fractie van de prijs kopen. Het is een verrassing wat jij vanavond op je bord krijgt, je helpt het milieu en bespaart wederom geld, ditmaal op het boodschappenbudget.

Vorig artikel Relatiegeschenken voor in huis: 3 leuke ideeën
Volgend artikel Als starter een huis kopen; 4 handige tips
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!