Home Huis Vergeet de schoorsteenveger niet te bellen!

Vergeet de schoorsteenveger niet te bellen!

0
Vergeet de schoorsteenveger niet te bellen!

Een mooie open haard of kachel, met grote blokken hout, waarbij je lekker kan opwarmen in de winter. Het is een mooi beeld en populair. Maar hoe ga je op de juiste manier met een haard om, zodat je het milieu niet belast en het niet schadelijk is voor je gezondheid? Als je hout stookt, kunnen er veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof, vrijkomen. Deze stoffen zijn slecht voor je gezondheid en wil je dus zo min mogelijk inademen. Om de schadelijkheid van het stoken te beperken zijn er een aantal dingen die je kan ondernemen.

Ten eerste is het belangrijk om te zorgen dat je schoorsteen schoon is. Laat je schoorsteenveger dus minimaal één keer per jaar langskomen. Hiermee voorkom je schoorsteenbranden en zelfs koolmonoxidevergiftigingen. De schoorsteenveger kan dan ook meteen zien of alles nog veilig is en of er eventueel maatregelen genomen moeten worden.

Laat de schoorsteenveger jou helpen met kiezen!

Als je een nieuwe haard of kachel aanschaft, is er veel keuze. Naast de gewone houtkachels zijn er alternatieve kachels bijgekomen. De kachels verschillen in mate van uitstoot en efficiëntie. Daarnaast moet de kachel ook passen bij de schoorsteen van jou huis. Vind je het moeilijk om te kiezen welke kachel het beste bij jou past? Ook dan kan je de hulp van een schoorsteenveger inschakelen. De schoorsteenveger kan je adviseren over het type kachel, de risico’s en de voordelen.

Wat kun je zelf doen?

Om verantwoord te stoken, ben je niet alleen afhankelijk van een schoorsteenveger. Je kan ook zelf op een aantal punten letten. Ten eerste is het belangrijk om de juiste brandstof te gebruiken. Als je hout gebruikt, zorg dan dat het schoon en droog is en het een keurmerk voor milieuvriendelijkheid heeft. Bovendien is goede ventilatie in huis noodzakelijk, zodat de zuurstoftoevoer op het juiste niveau blijft. Daarnaast moet je stoken op de juiste momenten. Let op de weersomstandigheden als je gaat stoken. Als er weinig wind is, verplaatst de rook zich minder snel en dat is dus slechter voor je gezondheid.

Ten slotte is het handig om een koolmonoxidemelder te plaasten. Aangezien koolstofmonoxide nauwelijks op te merken is, geeft een koolmonoxidemelder meer zekerheid dat er op tijd gevaarlijke hoeveelheden van deze stof gesignaleerd worden.

Vorig artikel Het buurt zwembad kreeg een opknapbeurt.
Volgend artikel Tips voor veilig wonen
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!