Home Gezonde levensstijl Voordelen van een eigen biologische moestuin

Voordelen van een eigen biologische moestuin

0
Voordelen van een eigen biologische moestuin

Steeds meer jonge mensen kiezen voor het aanleggen van een eigen moestuin. Waar tuinieren vroeger nog gezien werd als iets voor gepensioneerden en mensen met groene vingers, begint de tuinier trend ook steeds meer mensen aan te trekken zonder agrarische achtergrond. En dat is maar goed ook, want het hebben van een eigen moestuin komt met ontzettend fijne voordelen. Helemaal als je besluit voor een biologische moestuin.

Pesticiden zijn schadelijk voor de gezondheid

Biologisch tuinieren trekt steeds meer voorstanders. Uit rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt namelijk steeds vaker duidelijk dat pesticiden en chemicaliën die gebruikt worden in de gangbare landbouw erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral de ontwikkeling van kinderen kunnen door restjes pesticiden op voedingsmiddelen flink beschadigd worden. Daarom is het veel beter om over te stappen op biologisch. Niet alleen de voedingsmiddelen die je koopt in de supermarkt, maar ook als je je eigen moestuin wilt beginnen.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Binnen de biologische landbouw zijn er tal van natuurlijke manieren waarop je ongewenste plagen zoals trips bestrijden kunt. Zonder gebruik van schadelijke gifstoffen. Een van de manieren waarop je op biologische wijze je gewassen kunt beschermen tegen ongedierte is met aaltjes. Aaltjes, of nematoden. zijn minuscuul kleine organismen die in de bodem leven en zich voeden met planten, schimmels, bacteriën en insectenlarven. Vooral dat laatste is waarom ze graag ingezet worden in de bio landbouw industrie. Worden jouw gewassen geteisterd door trips en ander ongedierte? Dan zijn aaltjes een zeer effectieve manier om de schade die deze beestjes aanbrengen tegen te gaan.

Bio uit eigen moestuin smaakt beter

Het inzetten van natuurlijke en biologische bestrijdingsmiddelen is niet alleen beter voor onze gezondheid. Het zorgt ook voor een veel hogere kwaliteit aan groente, fruit en andere voedingsmiddelen die je in je moestuin groeit. De smaak van groenten en fruit uit eigen biologische moestuin is niet te vergelijken met groenten en fruit uit de supermarkt. Als je je moestuin met liefde behandelt, word je rijkelijk beloont.

Biodiversiteit

Nog een belangrijke reden waarom bio bestrijdingsmiddelen beter werken dan chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen, is dat het de aarde en onschadelijke organismen zoals bijen en lieveheersbeestjes spaart. Pesticiden doden alles wat op en om de gewassen leeft, inclusief de insecten die je liever wel in je tuin wilt hebben. Biologische bestrijdingsmiddelen zijn een stuk selectiever en pakken dan ook enkel de organismen en ziektes aan die jouw gewassen aantast, zonder de biodiversiteit er omheen aan te tasten.

Nog meer voordelen van een eigen bio moestuin

Waarom is een eigen bio moestuin nog meer een goed idee? Je bespaart geld! Het planten en oogsten van je eigen voedsel is te vergelijken met het printen van je eigen geld. Hoe meer je van je eigen tuin kunt leven, hoe meer geld je maandelijks bespaart op de boodschappen. Dit merk je na enige tijd zeker wel in je portemonnee. Bovendien ben je met een eigen moestuin niet afhankelijk van de openingstijden van de supermarkt. 

Vorig artikel Hoe vier je kerst dit jaar?
Volgend artikel Wat doe ik met mijn tuinmeubelen in de winter?
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorie├źn, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!